Hoppa till huvudinnehåll

Fixa högskolan

Fixa högskolan: Tusen tack för din insats!

Från 2013
Uppdaterad 06.12.2013 11:46.
Bildtext Redaktionen fr. vänster: Johan Gullmets, Eva-Maria Koskinen, Kia Svaetichin, Petri Kola, Alexander Uggla och Peter Sjöholm
Bild: Yle

Vi på Fixa-redaktionen inleder vår sista dag och tackar för två intensiva, roliga veckor tillsammans med er.

Det allra bästa är att studerande och personal vid de finlandssvenska högskolorna både har tagit sig tid att tipsa och diskutera samt haft mod att stå för vad de tycker. I kväll torsdag 5.12 kl. 19.55 fortsätter diskussionen i Obs debatt. Den går att se efteråt på Arenan.

Nya berättelser

Sedan måndag 25.11 har vi gått igenom hundratals kommentarer, tips, twittermeddelanden och facebookuppdateringar från högskolevärlden. Ert engagemang har varit grundstenen i vår granskning. Läs om våra fem slutsatser i granskningen.

Utan er hade vi inte skrivit om tvåspråkighetspengarna vid Helsingfors universitet. Vi hade inte heller känt till Vilhelmina som studerar trädgårdsnäring vid Novia i Raseborg utan varken kurskamrater eller egen lärare. Vi hade inte rapporterat att studerande i brist på svensk kurslitteratur tvingas gissa sig till juridiska termer.

Utan modiga människor som vågar säga vad de tänker hade vi inte heller fört diskussionen om motivation vid Svenska Handelshögskolan, om humanisternas trängda situation vid ÅA och inte heller granskat klasslärarnas inträdesprov.

Värdefull kontakt

Studerande och personal vet bäst hur vardagen vid högskolorna ser ut. Tack vare ert engagemang har vi fått nya perspektiv som inte hade kommit fram inom ramarna för vanlig rapportering. Fixa högskolan visar hur viktig kontakten mellan dig och oss journalister är.

På torsdag eftermiddag publicerar vi slutsatserna av vår granskning. Här redovisar vi redan för hur många tips vi fått in och vad de handlat om. Diskussionen kring dem går vidare bland annat i Obs debatt kl 19.55. Fixa högskolan närmar sig sitt slut, men vi som jobbat inom Fixa-redaktionen finns kvar här på Svenska Yle.

Högskolan är viktig

Kia Svaetichin fortsätter jobba med aktualiteter på Radio X3M, Johan Gullmets granskar i Radar och Spotlight och Petri Kola är Svenska Yles datajournalist.

Alexander Uggla, Peter Sjöholm och jag, Eva-Maria Koskinen, arbetar vidare inom Yle Nyheters Grävnav. Vi fortsätter rapportera och tar gärna emot fler tips. Vad tycker du att vi borde granska? Du kan tipsa om vad som helst. Du når oss exempelvis via min e-post eva.koskinen(a)yle.fi och fler kontaktuppgifter hittar du här.

Fixa högskolan vittnar om hur viktiga högskolefrågor är och om ett stort brinnande engagemang för dem. Vi hoppas beslutsfattare och högskolor tar vara på det här.