Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tio veteransångare kvar

Från 2013
Uppdaterad 05.12.2013 11:04.
Veteraner sjunger av hjärtats lust - Spela upp på Arenan

Det finns veterligen bara två veterankörer kvar i Finland. En av dem finns i Kronoby. Tio veteraner träffas varje torsdag för att sjunga och umgås. Alla är mellan 88 och 90 år gamla.

Det finns veterligen bara två veterankörer kvar i Finland. En av dem finns i Kronoby. Tio veteraner träffas varje torsdag för att sjunga och umgås. Alla är mellan 88 och 90 år gamla.

- Vi vet nog att det inte är så mycket bevänt med det musikaliska, men den sociala samvaron har så stor betydelse, säger Jan-Erik Granbacka.

Programmet är inte längre tillgängligt
Kronoby veterankör är en av två veterankörer som ännu finns kvar - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- Det är det bästa som finns då vi får samlas. Vi är som bröder allihopa, säger Bror Kaitajärvi.

Skolbarnen blir knäpptysta

Kronoby veteransångare grundades 2003 och har haft mer än 250 uppdrag på skolor, boenden, fester och begravningar. Sångarna skojar friskt om hur publiken reagerar på dem.

- Vi uppträdde i Oravais för 10 år sen. Jag tror de gråter än, säger Göran Björklund och skrattar gott.

I synnerhet sången Veteranens aftontapto brukar göra att ögon tåras. Rurik Riska berättar om en gång då kören sjöng i stadshuset i Vasa.

- Det var det tur vi hade hela mappen med. De slutade aldrig att applådera.

- Vi sjöng i en skola för kanske tre år sedan. Då kom en liten flicka och frågade "Vad ska ni göra då ni blir gamla?", berättar Göran Björklund.

Björklund svarade att månne de inte fortsätter så här. Besöken i skolorna är något som veteranerna gärna sysslar med. Veteranerna vill också sjunga för att minnena från fronten ska bevaras för kommande generationer.

- Vi är överraskade över att eleverna är moltysta. Och applåderna är hjärtliga, säger Jan-Erik Granbacka.

Följer lottor och veteraner till graven

Veteransångarna leds av Eva-Lott Björkskog. Hon ser det som ett hedersuppdrag att leda kören.

- Vi får följa veteranbröder och lottor till graven. Då brukar vi sjunga Veteranens aftontapto. Det är väldigt speciellt och något som de flesta borde få uppleva. Då kanske de inte skulle klaga så mycket, säger Björkskog.

Veteransångarna i Kronoby är unika. Det finns troligen en annan veterankör i Helsingforstrakten, men annars är det tunnsått med sådana här körer.