Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Paus i demonstrationerna när Thailand firar sin kung

Från 2013
Uppdaterad 06.12.2013 11:58.
Bildtext Tusentals thailändare önskade kungen välkommen till Hua Hin där han firar sin födelsedag.
Bild: EPA / Barbara Walton

De thailändska demonstranterna har tagit paus för att fira kungens födelsedag, men lovar att fortsätta protestera i morgon. I sitt traditionella födelsedagstal uppmanade kung Bhumibol Adulyadej bägge sidor att respektera varandra.

Stämningen i Bangkok är festlig. De flesta thailändare är klädda i gult, som är kungens färg. Det är nationell helgdag, och alla skolor och myndighetsbyggnader är stängda.

Det finns fortfarande en djup politisk konflikt, men i dag kan man säga att den har tagit paus. Myndigheterna och demonstranterna har hjälpts åt att montera ner barrikaderna och sopa rent Bangkoks gator.

Nuchanart Theerasupaluck, Pannee Srisittiprapa och Muttana Yodarcha har alla kommit för att fira kungens födelsedag, som samtidigt också är farsdag.

- Vi ser kungen som vår far. Han är som en far för hela Thailand, han tar hand om oss. Han är mycket godhjärtad, han hjälper fattiga människor, säger Nuchanart Theerasupaluck.

De andra flickorna håller med. Kungen gör så mycket för det thailändska folket, förklarar de.

Kungen manade till respekt

Under de senaste dagarna har bilder på kung Bhumibol dykt upp överallt i Bangkok, precis som tidigare år. Det har ett otroligt stort symbolvärde för monarkin att dagens festligheter förlöper lugnt.

Från vänster: Nuchanart Theerasupaluck, Pannee Srisittiprapa och Muttana Yodarcha
Bildtext Nuchanart Theerasupaluck, Pannee Srisittiprapa och Muttana Yodarcha firar kungens födelsedag i Bangkok.
Bild: Lina Winqvist/Yle

Kungen själv är i Hua Hin några timmar söder om Bangkok, där han har sitt sommarpalats. Tusentals människor har vallfärdat till staden i hopp om att få se en skymt av landsfadern. Extra tåg och bussar har satts in så att alla ska få plats.

Kungen har traditionellt hållit sig utanför politiken, vilket har bidragit till att han också har hållits på tronen genom flera militärkupper. I sitt årliga födelsedagstal hänvisade han ändå till den pågående konflikten och uppmanade folket att arbeta tillsammans för stabilitet.

Världsrekord på tronen

Kung Bhumibol är den monark i världen som har regerat längst. Han besteg Thailands tron som 19-åring i juni år 1946. I år fyller han 86 år. Under sina 67 år vid makten har han med stadig hand styrt landet genom både goda och dåliga tider, och sett premiärministrar och regeringar bytas ut.

- Jag minns när jag var liten, då visade de kungen på tv varje dag, säger Muttana Yodarcha. Precis som andra thailändare så har jag växt upp med honom. Tidigare jobbade han mycket hårt, men nu är han gammal.

Medan majoriteten av dagens monarker främst är galjonsfigurer och det i många monarkier debatteras om man ska avskaffa kungahuset helt, förs ingen sådan debatt öppet här.

Faktum är att det är förbjudet enligt grundlagen att göra kritiska kommentarer om kungen eller hans familj, eller att skända bilder av dem. Att på något sätt vanära kungahuset är ett allvarligt brott, som kan ge långa fängelsestraff.

Älskad ledare

För en finländare är det svårt att förstå hur mycket kungen faktiskt betyder för thailändarna. Hur demonstranterna, som bara för några dagar sedan stormade byggnader och drabbade samman med polisen, nu tar paus.

Det är lätt för en turist att tänka att de gör det för att de är rädda för konsekvenserna. Men faktum är att majoriteten av thailändarna verkligen älskar sin kung. Och de som inte gör det, har fortfarande stor respekt för honom.

- Om vi inte skulle ha vår kung, så skulle Thailand vara delat, säger Nuchanart Theerasupaluck. Men vår kärlek för kungen enar oss.

De andra flickorna nickar instämmande.

- Han bryr sig om oss alla lika mycket, ingen skillnad om man är buddhist, kristen eller muslim, säger Pannee Srisittiprapa. Kungen älskar oss alla.

Kungen har varit sjuklig sedan år 2009. När födelsedagen firades i fjol var det en mycket skröplig kung som visade sig framför tv-kamerorna. Då grät många öppet, och de planerade fyrverkerierna ställdes in. I stället tändes papperslyktor, som i tusental svävade upp mot natthimlen.

Tronföljden orosmoln

Tronföljden är något av en politisk osäkerhetsfaktor. Kung Bhumibol och drottning Sikrit har fyra barn, tre döttrar och en son, kronprins Vajiralongkorn.

Han är den rättmätige tronföljaren, men det stora tabut är att han inte är populär bland befolkningen. När man frågar thailändarna om kronprinsen, ser de märkbart illa berörda ut.

Det är svårt att förutse vad som kommer att hända när kungen, som har regerat så länge majoriteten av thailändarna har levt, går bort. Det är något som thailändarna själva oroar sig mycket över, trots att det är något de varken vill eller får prata om.