Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storm piskar nordvästra Europa

Från 2013
Uppdaterad 05.12.2013 21:10.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Storm lamslog Nordeuropa - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Minst fyra personer har dött eller saknas efter stormen som dragit in från Nordatlanten. I hela norra Europa, inklusive i Sverige och Danmark, har man vidtagit åtgärder för att skydda sig mot stormen.

I Storbritannien evakuerades tusentals människor undan stormen och invånarna har varnats för de värsta översvämningarna på 30 år, i synnerhet i låglänta områden. Bland annat barriären vid Themsens mynning stängdes för att skydda London. Enligt brittisk polis dog en man i landets mellersta delar när ett träd föll på honom.

Nyhetsvideor: Se stormens framfart på Jylland i Danmark - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I Skottland stoppades tågtrafiken helt på grund av träd och bråte på rälsen. En person omkom då en långtradare välte av en våldsam stormby - upp till 100 000 hushåll saknade ström under eftermiddagen. I Inverness uppmättes rekordvindhastighet på över 63 m/s.

Färjtrafiken avbröts i Nordsjön till flera tyska öar och också Deutsche Bahn varnade för störningar i tågtrafiken i norra Tyskland. I delstaterna Schleswig-Holstein och Mecklenburg håller skolorna stängt imorgon.

I Nederländerna rapporteras en husfasad ha rasat. Färjturer och flyg har inhiberats. Havsnivån befaras stiga lika högt som under den förödande översvämningen 1953, då omkring 2 000 holländare omkom. Efter det har man ändå byggt skyddsvallar.

Också Norden drabbas

Också Norge och Danmark väntas drabbas hårt av stormen.

I Ystad i Sverige letade man förgäves efter två sjömän som föll i havet från ett holländskt lastfartyg.

I Danmark, där stormen fått namnet Bodil, stängdes Stora Bält-bro, och all tågtrafik upphörde under eftermiddagen. Öresundsbron har stängts både för bil- och tågtrafik. På Kastrup flygplats i Köpenhamn inställdes torsdagskvällens flyg.
I Malmö har man stängt kommunala fritidsanläggningar.

Både i Danmark och Norge uppmanades folk hålla sig inne och undvika onödig vistelse utomhus. Här kan du följa med stormen i realtid vid den danska kusten!

Också i södra Sverige stängdes ett tjugotal bansträckor för trafik, samtidigt som ymniga snömängder väntas längre norrut - i Dalarna kan det falla runt 40 cm snö. SMHI utfärdade en klass-2 varning för stormen, som kallas Sven i Sverige.

Diskussion om artikeln