Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Raketbasen - fotoförbud och industrispionage

Från 2013
Uppdaterad 11.12.2013 14:29.
Bildtext En av våra guider på raketbasen i Kourou.
Bild: YLE/Pekka Palmgren

Det är mycket hysch-hysch på raketbasen i Kourou. Speciellt ryssarna är förtegna vad gäller Sojuzraketen. Den får vi inte filma från en viss vinkel, men jag gör det ändå - av misstag.

Rymden är viktig för Europa, slår vi fast i ett tidigt skede när vi planerar för vår TV-serie. Vi på redaktionen bollar med idéer, räknar pengar och försöker prioritera. Vad är riktigt viktigt? Så viktigt att vi vill offra en saftig summa på att åka till Sydamerika för att filma. Det är nämligen dit man får ta sig om man ska besöka den europeiska rymdstationen i Franska Guyana.

Vi bestämmer oss för att åka. För det första får vi intressant bildmaterial från Europa utanför Europa. Som en följd av kolonialismen har vår världsdel fortfarande en hel del inmutningar på olika håll på klotet - bland annat i Sydamerika. För raketbasen är platsen idealisk. Skjuter man upp en raket från Guyana sparar man tid och bränsle jämfört med t.ex. NASA i Cape Canaveral i Florida; den amerikanska motsvarigheten till Le Centre Spatial Guyanais.

För det andra satsar den europiska rymdorganisationen ESA mer än fyra miljarder årligen på att utforska rymden, skicka ut astronauter och satelliter.

Vi blir vänligt bemötta, men säkerhetsbestämmelserna är rigorösa. Det kollas id-papper och beväpnade vakter stannar vår buss vid varje ny port. Taggtrådsstängsel omgärdar området. Våra två guider är vänliga men bestämda. Vi måste följa programmet som är uppgjort enligt vad man vill visa, inte enligt vad TV-teamet vill se och fotografera.

En samarbetspartner till ESA, speciellt för långdistansraketer, är ryska Sojuz. Ryssarna har själva hand om all teknologi och när vi besöker deras anläggning förbjuds vi att filma vissa element från vissa vinklar. Det rör ju sig så enorma summor i branschen att industrispionage är en risk som företagen ständigt kämpar med . Av misstag - jag hörde tydligen inte alla varningar och förbud - tar jag med mobilens kamera raskt en serie på de mest känsliga hemligheterna på Sojuzraketen. Ingen märker någonting. Först efteråt, när jag visar bilderna för vår fotograf Jukka Tyni, inser jag mitt brott. Jag raderar ut bilderna, men Jukka skrattar rått åt mig. ”Din iPhone är ju kopplad till amerikanska satelliter och åtminstone NSA kan garanterat ladda ner dem från cyberrymden, säger han. Jag kan bara hoppas att jag inte ställt till med en internationell incident.

TV-serien Vi borde prata om Europa sänds från och med slutet av februari i YLE5 samt i de övriga nordiska länderna Sverige, Norge och Danmark