Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sex vill ha Apotti

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Läkare talar i telefon på mottagning.
Bildtext Sex IT-bolag tävlar om vem som får bygga upp jättesystemet Apotti.
Bild: Yle

Patientdatasystemet Apottis styrningsgrupp inleder förhandlingar med 6 leverantörer. Sammanlagt 10 leverantörer visade intresse för Apotti. I början av år 2015 blir det klart vem som ska förverkliga datasystemet.

I fredags var det sista dagen för IT-leverantörerna att lämna in sin ansökan till Apottis projektkontor. Först såg det ut som om bara en enda leverantör var intresserad av att bygga upp datasystemet men under den sista timmen före tidsfristen gick ut kom det in ytterligare nio ansökningar.

Nu har styrningsgruppen granskat ansökningarna och valt de sex bästa alternativen för vem som ska bygga upp jättesystemet. Det är leverantörerna Atos IT Solutions and Services Oy, CGI Suomi Oy, Epic Systems Corporation, IBM Finland Oy Ab, InterSystems Corporation och Tieto Healthcare & Welfare Oy som tävlar om vem som får formgiva patientdatasystemet.

Kommunerna har det sista ordet

Nu ska styrningsgruppens lista på leverantörer godkännas av Helsingfors, Vanda, Kyrkslätt och Grankulla ännu under december månad. Först är det Grankulla som diskuterar listan nästa vecka.

Ett kontrakt med den utvalda leverantören ska göras i början av år 2015.

Det heltäckande systemet har väckt mycket kritik bland beslutsfattarna. Många har ifrågasatt om det verkligen är vettigt med ett och samma patientdatasystem för hela HNS sjukvårdsdistrikt. Esbo valde att dra sig ur projektet tidigare i år.

Läs också:
Patientdatasystemet Apotti i motvind
Apotti delar Kyrkslättfullmäktige
Helsingfors gav klartecken till Apotti