Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skål för ett självständigt Finland

Från 2013
Uppdaterad 07.12.2013 10:17.
blå dryck i champagneglas
Bildtext Välkomstdrycken var lysande turkosblå.
Bild: YLE/Stefan Härus

- Vi firar ett självständigt Finland. Vi bor också i en självständig kommun. Vi har det bra i Pyttis.

Det sade kommundirektören i Pyttis - Olli Nuuttila - i sitt tal på den självständighetsfest som kommunen bjöd alla fjärdeklassister på. Av de cirka 60 eleverna var största delen från den finskspråkiga skolan i Huutjärvi. Tre elever kom från svenskspråkiga Svartbäck skola.

Självständighetsfest i Pyttis - Spela upp på Arenan

Festen följde det officiella konceptet där kommundirektör Nuuttila skakade hand med de festklädda eleverna. Innanför dörren fick de ett champagneglas med en grant lysande, turkosblå dryck. Efter det lyssnade alla till en tremannaorkester som spelade varefter kommundirektören höll sitt tal. Talarstolen var smyckad med ett självständighetsljus samt en blombukett i blått och vitt.

Mat på stående fot

Sedan följde mat och dryck och precis som på presidentens slott gällde det för eleverna att balansera med tallrik och glas utan att tappa någonting på parkettgolvet.

Tilltugget bestod av köttbullar, cocktailstickor med ost, druvor och paprika samt små brödknyten med olika fyllning. Drycken var röd och vit precis som sig bör. Efterrätten bestod av rulltårta med vispgrädde. Med full mage gällde det sen att klara av svängarna på dansgolvet till takterna av vals, twist och letkajenkka.

Inövade danser

Skolgångsbiträdet i Svartbäck skola - Heddy Salokangas - sade att eleverna övat in danserna flitigt under skolans gymnastiktimmar. Det har också funderats en hel del på festdressen.

- Det här är nog definitivt ett tillfälle som barnen kommer att minnas länge, menade Salokangas.

De två svenskspråkiga eleverna - Janina Kauranen och Evert Gango - tyckte att maten var god.

- Alla verkar nog inte gilla maten, menade trots allt Janina.
- Trevligt att vi fick inbjudan, sade Evert.

Ny tradition

Enligt kommundirektör Nuuttila ska självständighetsfesten för fjärdeklassisterna härefter vara ett årligen återkommande evenemang.

olli nuuttila - kommundirektör i pyttis
Bildtext Kommundirektör Olli Nuuttila
Bild: YLE/Stefan Härus

- Vi håller här på att skapa en ny tradition för en yngre generation. Det är viktigt att ge eleverna erfarenheter av en riktig fest med allt vad det innebär av etikett och förberedelser, konstaterade Nuuttila.

Festligheterna i Broby församlingshem avslutades exakt en timme efter start med att både lärare och elever sjöng nationalsången. När det blev dags att sjunga nationalsången på svenska, blev det pinsamt tyst. Det var bara kultur- och turismsekreterare Ilona Rimón som verkade kunna den svenska texten. Åtminstone var det bara hennes stämma som hördes.

Läs allt om självständighetsfesten i Tammerfors: