Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Årets inhemska låtar Top 10

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2015 10:07.

Självständighetsdagen till ära tänkte jag lyfta upp de enligt mig 10 bästa finländska låtarna som sett dagens ljus under år 2013:

1: Musta Barbaari: Salil Eka Salil Vika
Helt klart årets låt! Jag kan bara inte få tillräckligt av den och den här om nån garanterar att volymen vrids upp till max. Ett stycke musik som verkligen behövdes i det finländska musiklivet, tolka det hur ni vill. Dessutom är videon fantastisk.

2: The Heartbeat Band: Hands That Built
Om det ifjol var Laleh som bjöd på årets gråt-låt med ”Vårens Första Dag” så är det nog definitivt vasabandet The Heartbeat Band som skapar fukt i ögonen i år. ”Hands That Built” som handlar om det österbottniska arvet får till och med en (öst)nylänning att stanna upp. Felicias och Marcus röster bjuder på det finaste jag hört på länge och den här kommer att snurra på i iPoden ännu länge.

3: Lost Society: KILL (those who oppose me)
Trashmetallen tycks leva och må bra åtminståne I Jyväskylä! Debutskivan ”Fast Loud Death” som släpptes i början av året, då ingen i bandet ens ännu hunnit fylla 20(!), är en av de mest betydelsefulla skivorna i år. Nivån som de här killarna ligger på redan nu och det faktum att skivbolaget Nuclear Blast skrev kontrakt med kommer att föra dem dem långt! Går allt väl så kommer Lost Society ännu en dag att vara vårt allra största metall-band!

4: Tuomo: Keep Looking Up
Tuomo Prättälä är en av våra allra mest begåvade musiker som flere gånger belönats med såväl inhemska som interntionella priser. Mycket av det han gjort har dock inte riktigt fallit i min smak, förrän i år då han verkligen tömmer pajazzon med ”Keep Looking Up”. ”Är det här på riktigt en finländsk låt” var det nån som frågade på ett av Radio X3Ms musikmöten, och visst är det ju det. En av årets bästa, dessutom

5: Satellite Stories: Campfire
Indiebandet som röjer framgångar runt om i europa och i Japan men som inte riktigt har en marknad här på hemmaplan. Men så brukar det ju vara, slå igenom utomlands först så blir du nog accepterad på hemmaplan också. Erövringen av amerika lär ska vara nästa steg i planen för att slå igenom i hela världen.

6: Satin Circus: Emma
Trallvänligare än det här blir det just inte. Det räcker med att höra ”Emma” en gång och så har du refrängen fastetsad i hjärnan för evigt! Tur att det är en jäkligt bra sådan. Så mycket positiv energi som det finns i de här killarna är nog sällsynt på den finländska musikscenen. Skönt också med nån som på riktigt vågar satsa till 110% på tvättäkta pop!

7: Lieminen feat. Davo & Edu: Tääl on Lieminen
Jo visst är det hög juntfaktor i det här, speciellt i videon, men samtidigt helt svinaktigt bra! Här ett exempel på hur bra det blir nån inte försöker vara rolig utan bara gör sin grej helt fullt ut utan att bry sig om vad nån tycker. Då kan det t.o.m. bli roligt på riktigt!

8: Sini Sabotage: Levikset Repee
Man må tycka vad man vill om Sini Sabotge, men en verklig energispruta var hon i sommras då ”Levikset Repee”-släpptes. Igen nån som vågar göra (stilmässigt) nånting annorlunda och eget istället för att satsa på säkra kort (även om riffen påminner väldigt mycket om en viss ”Drottningen av Åland”), och det betyder automatiskt poäng från mitt håll. Ett av flere tecken på att det händer saker i det finländska musiklivet!

9: For The Imperium: Northern Rampage
Otroligt begåvade ”For The Imperium” med finlandssvenska solisten Hakim Hietikko fyllde (åtminståne en del av) det tomrum som Faith No More lämnade efter sig nångång på -90:talet och ”King For A Day, Fool For A Lifetime” skivan. Bandets andra skiva ”Hail The Monsters” är bara för bra för att inte plocka med på listan över årets musik. Har du missat den så ska du bums gå in och lyssna!

10: Redrama ft. AJ McLean: Clouds
Lasse “Redrama” Mellberg har alltid varit en otroligt bra låtskrivare, och i år har kurvan verkligen pekat uppåt. Att få samarbeta med självaste AJ McLean från Backstreet Boys är ett betyg som heter duga och Clouds är välförtjänt en av årets stora inhemska hittar. Även den här ett exempelt på sådan popmusik som ingen annan (eller åtminståne få) gör i Finland! Ska bli spännande att få höra hela skivan nästa år.

Musikchefen