Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frilansfotograf avrättades i Syrien

Från 2013
Uppdaterad 02.07.2015 16:36.
Bildtext Joumaili jobbade i och kring Aleppo. Arkivbild.
Bild: EPA/MAYSUN

En jihadistgruppering i Syrien med nära band till al-Qaida har avrättat en irakisk frilansfotograf. Yasser Faysal al-Joumaili är den första utländska journalist som har dödats av rebellerna i de så kallade befriade delarna av norra Syrien.

Enligt den internationella yttrandefrihetsorganisationen Reportrar utan gränser kidnappades Joumaili den 4 december i provinsen Idlib i nordvästra Syrien.

Han kidnappades av den islamistiska terrorgruppen Islamiska staten i Irak och Syrien ISIL, när han var på väg att lämna Syrien.

34-årige Joumaili jobbade som frilanskameraman för ett spanskt mediebolag i och kring Aleppo. Han hade arbetat också för bland annat al-Jazeera och Reuters.

De senaste månaderna har ISIL kidnappat flera dussin syriska aktivister och nyhetsförmedlare, bland dem flera utländska journalister.

Däremot är det inte känt vem som för snart två veckor sedan kidnappade de svenska journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström nära den libanesiska gränsen. Det finns ändå misstankar om att det var en mindre laglös kriminell grupp som är aktiv i området.

Joumaili är den åttonde utländska journalisten som har dödats i Syrien sedan konflikten började i mars 2011 som en fredlig protestaktion. Dessutom har minst 12 syriska journalister dödats liksom över 90 civila journalistmedarbetare.