Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oss väl och ingen illa

Från 2013
Uppdaterad 30.10.2015 11:06.
Bild: Yle / Kerstin Kronvall

Jag vaknade intill Självständighetstorget i Kiev och är nu på väg hem till självständighetsdagen i Finland. Då är det väl naturligt att fundera lite på vad självständighet innebär.

För mig personligen betyder självständighet att jag kan välja. Eftersom jag föddes under lyckliga stjärnor och inte i fattigdom och perspektivlöshet har jag många val. Fattigdom är nämligen den allvarligaste bromsen för självständighet. Det gäller, tror jag, både människor och stater.

Nationers självständighet är ofta ett känsligt tema och det finns de som i timmar, dagar och år kan tvista om vilka den självständiga nationens egentliga gränser borde vara.

Jag har alltid tyckt att det är intressant att man hänvisar till någon viss gräns som om den vore den enda naturliga och riktiga. Hur väljer man då bland alla gränsdragningar under historiens lopp? Är det läget efter freden i Nöteborg som gäller, eller det efter freden i Dorpat, Moskva, Paris?

Väldigt förenklat tycker jag att det allra viktigaste är respekt och strävan efter samförstånd. Så bygger man land och välfärd.

I min barndom hörde jag ofta uttrycket oss väl och ingen illa. Det låter helt bra i mina öron också i dag.

Möten och människor

Diskussion om artikeln