Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Vår nation har förlorat sin största son"

Från 2013
Uppdaterad 06.12.2013 16:28.
Bildtext Många av de sörjande betonade att det nu är de unga sydafrikanernas uppgift att föra vidare Mandelas arv.
Bild: EPA

Sydafrikas förre president, anti-apartheid ikonen Nelson Mandela avled i sitt hem på torsdag kväll. Begravningsförberedelserna är redan i full gång, men det finns de som oroar sig för landets framtid efter Mandelas bortgång.

Vid midnatt, natten till fredagen, höll Sydafrikas nuvarande president Jacob Zuma ett TV-tal där han berättade att Nelson Mandela hade somnat in fridfullt omgiven av sin familj.

- Vår nation har förlorat sin största son, vårt folk har förlorat en far, sade Zuma.

Bildtext Sydafrikas president Jacob Zuma meddelade om Mandelas död under en presskonferens i natt.
Bild: Reuters-tv

Zuma sade också att Mandela ska få en full statsbegravning och att alla flaggor ska vaja på halv stång fram tills dess.

Flera gudstjänster har redan hållits runt om i Sydafrika med anledning av Mandelas bortgång. Vid 17-tiden i eftermiddag hålls en stor religionsöverskridande gudstjänst i Kapstaden.

På tisdagen ska det hållas en nationell sorgehögtid på ett stadion i utkanten av Johannesburg . Därefter ska Mandela ligga på lit de parade i huvudstaden Pretoria i tre dagar. Sedan flygs hans stoft till hans hemby Qunu. President Zuma meddelade på fredag eftermiddag att statsbegravningen hålls söndagen den 15 december i Qunu.

"Mandela var den ende som höll ihop landet"

Den 95-årige Mandela var länge sjuk och fick intensivvård dygnet runt i sitt hem under sina sista månader. Hans död kom alltså inte som någon överraskning. Trots det är sorgen efter honom stor både i Sydafrika och i omvärlden.

Redan under natten till fredagen hyllade och sörjde sydafrikaner sin käre Madiba utanför hans hem i Johannesburgförorten Houghton och utanför hans forna hem i Soweto.

Många av de sörjande betonade att det nu är de unga sydafrikanernas uppgift att föra vidare Mandelas arv. Men det finns också de som oroar sig för framtiden.

- Det kommer inte att bli bra. Jag tror att Sydafrika kommer att bli ett mera rasistiskt land. Folk kommer att vända sig mot varandra och främlingar kommer att jagas ut ur landet. Mandela var den som höll ihop det här. Det sade sekreteraren Sharon Qubeka till nyhetsbyrån Reuters när hon var på väg till sitt jobb i Johannesburg på fredag morgon.

Bildtext Ärkebiskop Desmond Tutu.
Bild: AFP / Lehtikuva

Regnbågsnationen har många problem

Sydafrika förlorar sin mest älskade ledare samtidigt som protesterna växer mot dåliga offentliga tjänster, djup fattigdom och arbetslöshet. Dessutom har president Jacob Zuma och regeringspartiet ANC skakats av korruptionsskandaler.

Det finns många som säger att den afrikanska kontinentens största ekonomi är en av världens mest ojämlika. Vägen är fortfarande väldigt lång till "Regnbågsnationen" - det fredliga och socialt jämlika samhället som Mandela hoppades på då han frigavs från fängelse år 1990.

Kapstadens ärkebiskop, fredspristagaren Desmond Tutu kommenterade på torsdagen varningarna för att Sydafrika nu går mot svåra tider.

- Att antyda att Sydafrika kan komma att stå i lågor, som vissa har förutspått, är att misskreditera sydafrikanerna och Madibas arv. Solen kommer att stiga upp i morgon och dagen efter det och dagen därefter. Den kanske inte verkar lika klar som igår, men livet går vidare, sade Tutu.

Läs också:
Madiba Sydafrikas och världens fredsikon
Världens ledare hyllar Mandela
"Mandela hör till alla tiders mest betydande ledare"
Ahtisaari: "Hans närvaro var upplyftande"