Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Mandela hör till alla tiders mest betydande ledare"

Från 2013
Uppdaterad 06.12.2013 14:02.
Bildtext Utrikesminister Erkki Tuomioja träffade Nelson Mandela i Helsingfors på 90-talet.
Bild: Yle

Republikens president Sauli Niinistö har förmedlat sina kondoleanser till Sydafrika med anledning av Nelson Mandelas död, meddelar presidentens kansli.

Niinistö säger att Mandela var en av alla tiders mest betydande ledare och konstaterar att finländarna och hela världen kommer att komma ihåg Mandelas insats för fred, mänskliga rättigheter och demokrati.

Kondoleanserna från Finland skickas till det sydafrikanska folket, till Nelson Mandelas änka Graça Machel och till president Jacob Zuma.

Bildtext Elisabeth Rehn anser att dödsbudet också var en lättnad.
Bild: Lehtikuva

Också statsminister Jyrki Katainen (Saml) meddelade att han framfört sina och regeringens kondoleanser till det sydafrikanska folket och Mandelas anhöriga.

- Nelson Mandelas andliga arv är oersättligt, skrev Katainen i ett pressmeddelande.

Tuomioja: Mandela var en unik människa

Utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP), som för tillfället befinner sig på OSSE-mötet i Kiev tror också att Mandela kommer att gå till historien som en av de mest betydande ledarna i världen.

- Det är svårt att föreställa sig att någon annan kunde ha åstadkommit ett sådant förtroende bland alla befolkningsgrupper i landet, som sedan ledde till Sydafrikas övergång från apartheid-välde till demokrati, säger Tuomioja.

Erkki Tuomioja var i slutet av 60-talet ordförande för den finländska anti-apartheid rörelsen. Då satt Mandela i fängelse. Efter att Mandela frigavs i början av 90-talet besökte han de nordiska länderna för att tacka dem som stött honom. Tuomioja träffade då Mandela på Folkets hus i Helsingfors.

- Hans personliga aura gjorde honom till en helt unik människa, säger Tuomioja.

Rehn: Freden ingen självklarhet

Minister Elisabeth Rehn säger att Nelson Mandela är en förebild för alla som strävar efter fred i världen. Trots att dödsbudet var sorgligt, anser Rehn att Mandelas död också känns som en lättnad.

- Han var så otroligt sjuk under en längre tid. Det här var kanske ändå en lättnad för honom själv, säger Rehn.

Bildtext Mandela gjorde ett stort intryck på utvecklingsminister Pekka Haavisto.
Bild: Yle

Så här på Finlands självständighetsdag hoppas Elisabeth Rehn också att finländarna kommer ihåg betydelsen av fred.

- Fred är ändå det viktigaste elementet i våra liv. Om det inte finns fred i ett land fungerar inget annat heller. Jag tycker det är sorgligt att freden ses som en självklarhet i Europa och att ekonomin anses vara viktigare än fred. Så är inte fallet. Vi kan aldrig veta vad som kommer att hända, säger Elisabeth Rehn.

Haavisto: Mandelas optimism lyste igenom

Utvecklingsminister Pekka Haavisto (Gröna) säger att Nelson Mandela gjorde ett stort intryck på honom. Haavisto träffade Mandela år 1999, då han var på statsbesök i Finland.

- Jag förundrades över att han inte hade blivit bitter efter den långa fängelsevistelsen, utan hans optimism och framåtanda lyste igenom.

Enligt Haavisto var sättet som Mandela fällde apartheidsystemet hans största bedrift.

- Tack vare Mandela skedde omställningen från apartheid-systemet till demokrati utan inbördeskrig eller en hämndspiral, säger Haavisto.