Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stenbäck: De många fängelseåren märktes inte på Mandela

Från 2013
Uppdaterad 06.12.2013 17:27.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: "De många fängelseåren märktes inte på Mandela" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Man kunde ha trott att åren i fängelse skulle ha gjort honom hård. Men han hade en oerhört mild framtoning, säger Pär Stenbäck som besökte Nelson Mandela i Sydafrika år 1991, året efter att han frigetts.

Stenbäck var på den tiden generalsekreterare för Internationella Röda Korset.

Under en stor del av fängelsetiden på Robben Island var Röda Korset den enda kontakt Mandela hade med yttervärlden. Efter frigivningen ville han därför träffa Stenbäck för att höra sig för om hur det stod till med de personer som besökt honom i fängelset.

- Han hade en lång lista med människor som han ville hälsa till, säger Stenbäck.

Stenbäck berättar att Mandela och han också diskuterade det politiska läget i landet.

- Mandela satt själv inte vid makten ännu vid den här tidpunkten. Det var mycket oroligt i Sydafrika, våldsamheter, blodsutgjutelse och inbördes stridigheter.

Stenbäck var liksom många andra överraskad av att de tunga fängelseåren inte tycktes ha påverkat Mandela.

- Man kunde tro att han blivit hård till sinnes, men han hade en mycket mild framtoning. Han var på gott humör och mycket vänlig, och vi satt länge och småpratade, minns Stenbäck.

Stenbäck kunde ändå aldrig föreställa sig att Mandela skulle leva så länge efter att de träffades.

- Visst var han en gammal man redan när vi möttes, och han hade tidvis varit mycket sjuk under åren i fängelset. Att han fick leva så länge var naturligtvis till välsignelse för Sydafrika, säger Stenbäck.