Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

"Spännande att se hur man tar det"

Från 2013
Uppdaterad 06.12.2013 22:37.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Presidentparet intervjuas - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Förberedelserna för festen har påverkats på många sätt av att festen hålls i Tammerfors, konstaterar president Sauli Niinistö i en intervju med Yle Nyheters Katja Johansson.

Först som en tekniskt fråga att festen faktiskt hålls här, det är nytt också för vår personal, men förstås också innehållet som ju är ganska mycket olika jämfört med tidigare. Det är ju ganska spännande att se hur man tar det.

På gästlistan finns ganska många så kallade vanliga människor, hur har ni hittat dem?

- Först ska jag säga att jag känner inte till någon ovanlig finländare, jag känner bara vanliga finländare, jag känner finländare. Vi har fått mycket hjälp av olika myndigheter i landskapen och olika organisationer som har hjälpt oss att hitta människor som vi gärna vill ha här.

Det blir också en festkonsert i kväll, hur tänkte ni när ni planerade en sådan?

- Jag tror ni måste fråga mera av Jenni nu. Först var det en musikkonsert men sedan tog Jenni upp den finska litteraturen.

- Vi tänkte att det skulle vara jättefint att ha finsk litteratur med som innehåll i konserten, inte bara musik som är viktigt, men också litteratur. Vi är ju ett folk som läser mycket, säger Jenni Haukio.

- Och att ge ett slags bild, eller gå lite in i den finska själen, lägger president Niinistö till.

Läs allt om självständighetsfesten i Tammerfors: