Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

Westö: Vi går på lina nu

Från 2013
Uppdaterad 06.12.2013 22:36.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Gynnad och priviligierad - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Jag är en gynnad och priviligierad författare, säger Kjell Westö, med hänvisning till att han har nominerats för många pris den här hösten.

Han vill inte kritisera de litterära priserna eftersom han har haft så stor nytta av dem.

- De väcker intresse för litteraturen, vilket är bra. Men man ska komma ihåg att när det ställs upp sex böcker och en får pris så finns det tiotals böcker där bakom som är lika bra eller bättre. Det blir ett oerhört fokus kring vissa pris, speciellt Finlandiapriset. och Augustpriset i Sverige.

- Det var en ung journalist som utgick från att jag var förkrossad över att inte ha fått Finlandiapriset och att det hade ätit mitt självförtroende, men jag har haft en höst då allt har gått min väg, säger Westö. Det är ett privilegium att vara med bland dem som syns i en värld där konkurrensen blir allt hårdare och så många bra grejer förblir osynliga. Det var väldigt lätt att sända ett mejl och gratulera vinnaren, Riikka Pelo.

I din senaste roman är fosterländskhet ett tema, vad betyder fosterländskhet för dig och i dagens värld?

Min roman skildrar en laddad och ideologiskt polariserad tid. I dag lever vi i andra tider men det är viktigt för mig att påpeka att det inte är år 1938. Men vi har ett Europa där fosterländskhet verkligen på olika sätt har kommit upp till ytan igen och blivit en stark faktor. Ibland tänker jag att då fosterländskheten blir exkluderande att är det så att människor lite har tappat tron på framtiden och är rädda. Då kan fosterländskheten bli aggressiv och rikta sig mot minoriteter och då är vi på en farlig väg. Så hoppas jag inte att det ska gå.

Epoker kan vara hotfulla i olika hög grad, men människan är alltid ganska blind i sin samtid. Vi kan inte förutspå framtiden. Vi kan ana oss till saker, vi kan vara rädda för saker, hoppas på saker men vi vet inte.

- Men som jag har sagt i några intervjuer: Vi går på lina just nu och det kan gå åt flera olika håll, till exempel stämningarna i Europa de närmaste fem till tio åren. Det blir jättespännande att se hur det kommer att gå. Man kan vara pessimist men jag vill ändå vara optimist.

Läs allt om självständighetsfesten i Tammerfors: