Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen: Banditgäng ville åstadkomma skada

Från 2013
Uppdaterad 08.12.2013 12:31.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Oroligt i Tammerfors - många greps - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Självständighetsdagens festligheter stördes inte av demonstrationen i Tammerfors på fredagen, framgick det på polisens presskonferens på lördag förmiddag. Gästernas säkerhet kunde garanteras och festen var lyckad.

Aktuellt

Programmet är inte längre tillgängligt

- Det var fråga om ett banditgäng, inte en demonstration. Avsikten var att skapa förvirring och demonstranterna var utrustade för att göra skada. Ingen hade anhållit om tillstånd för att samlas men polisen ville inte heller hindra dem från att samlas, sade överkommissarie Harri Nojonen vid polisen i Brikaland.

Protester mot klasskillnader

- Jag är anarkist och arbetar för ett ickehierarkiskt samhälle, säger en av nattens protestdeltagare

Enligt överkommissarie Harri Nojonen deltog anarkistiska aktivister både från Helsingfors och Tammerfors. De hade samlats för att protestera mot klasskillnader. En anarkist som ville vara anonym kommenterade till Yle:

- Vårt statssystem är felaktigt och det måste avvecklas. Många av de förtryckande maktstrukturer vi motsätter oss finns med just på självständighetsmottagningen.

Demonstranterna samlades först på torget och vid fyratiden hade det samlats omkring 250 personer. Också nu försökte polisen hitta någon ansvarsperson för demonstrationen, utan att lyckas, berättar Nojonen. Människorna kom till torget både med bussar och gående. De använde smällare och facklor och en del maskerade sig.

Poliser attackerades med ishockeyklubbor

Demonstrationståget satte sig i rörelse och huliganer kastade flaskor på polisen och använde ishockeyklubbor för att skada polisen. Vid Tammerforshuset försökte de ta sig in i huset men polisen använde sig bland annat av hästar för att hindra dem.

Demonstranterna började gå tillbaka mot centrum och lät sig dirigeras av polisen, samtidigt var det oklart vart de var på väg. Under färdens gång krossade upploppsmakare fönster, det gjordes åverkan på bilar och parkeringsmätare.

Situationen lugnades tillfälligt men sedan försökte man igen ta sig mot Tammerforshuset, där huliganer på nytt försökte ta sig över staketet för att komma in. Polisen gav då order om att folkmassan skulle skingras, använde tvångsmedel och grep några demonstranter. Polisen använde bland annat pepparspray, batonger, polishundar och polishästar.

På Youtube finns en video där huliganer krossar fönster på Stockmanns varuhus:

I samband med sammandrabbningen skadades tre poliser efter att ha blivit slagna med hockeyklubbor. Några polishästar fick också sår. Huliganer kastade dessutom målarfärg på polisen och då förstördes några polisuniformer.

Sammanlagt har 28 personer gripits. De misstänks bland annat för offentlig uppmaning till brott, motstånd mot polis, skadegörelse och motstånd mot tjänsteman.

Huliganerna kom från olika delar av landet och enligt polisen verkade de flesta vara påverkade av rusmedel.

Förundersökningen fortsätter så att man nu analyserar bilder och videomaterial och förhör vittnen. Under undersökningens gång kommer brottsrubriceringarna att preciseras.

Polisutredningen beräknas ta några månader.

Läs allt om självständighetsfesten i Tammerfors:

Diskussion om artikeln