Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kinas förföljda bloggare ger inte upp

Från 2013
Bild: Haldin Communication/ Joakim Haldin

På ytan verkar det styrande kommunistiska partiets hårdhänta taktik bära frukt. Många av de mest uppskattade bloggarna på Weibo, den kinesiska versionen av Twitter, har tonat ned sin kritik, och en del har helt slutat skriva.

Antalet meddelanden på det oerhört populära Weibo har genomgående minskat betydligt efter att partiet i september bestämde att det är ett straffbart brott att sprida vad det kallar rykten på internet. Några bloggare har också fängslats för att fungera som avskräckande exempel.

Nya plattformer

Zeng Jinyan, en av de mest kända demokratiaktivisterna och bloggarna, säger ändå att hon och många andra aktivister inte är oroade.

- På internet hittar vi alltid på nya sätt att framföra våra åsikter, konstaterar hon.

Zeng satt flera år i husarrest i Peking innan hon i fjol lyckades ta sig till det autonoma Hongkong där hon har fortsatt med sin aktivism. Hon skriver en populär regimkritisk blogg och är ständigt i kontakt med likasinnade människor i Kina.

Som exempel på plattformer som aktivisterna använder i stället för Weibo nämner Zeng nätverkstjänsten WeChat och virtuella privata nätverk. Via de privata nätverken får kineserna också tillgång till exempel till Facebook som är förbjuden i Kina.

Internet en livlina

Zeng betonar att internet är det enda forumet där kineserna kan kritisera kommunistpartiet.

- I och med att kineserna kan vara i kontakt med varandra på internet förstår fler och fler att de inte är de enda som vill ge uttryck för vad de tänker, konstaterar Zeng och tillägger att den insikten gör folk modigare.

Zeng tror inte att kommunistpartiet någonsin får kontroll över internet även om partiet har anställt åtminstone två miljoner censorer för att övervaka det. Hon påpekar att den rätt nya nätverkstjänsten WeChat å andra sidan redan har långt mer än 300 miljoner registrerade användare.

Björn Ådahl, Hongkong