Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vylegzjanin knäckte norrmännen

Från 2013
Maksim Vylegzjanien
Bildtext Maksim Vylegzjanin höll norrmännen bakom sig.
Bild: EPA / Fehim Demir

Den norska festen uteblev i herrstafetten i Lillehammer. Rysslands Maksim Vylegzjanin knäckte norrmännen med en mäktig långspurt på den sista etappen.

Det såg länge ut som om Norge skulle ta storslam på hemmaplan. Norges första, andra och tredje lag var under hela stafetten med i tätstriden. Vylegzjanin förstörde den norska festen genom att knäcka Petter Northug och Finn Hågen Krogh under den sista kilometern.

I kampen om andra platsen segade sig Krogh förbi Northug på upploppet och Norges andra lag var därmed tvåa i tävlingen. Norges tredje lag korsade mållinjen som fyra.

Finland hade häng på täten under de två första etapperna som åktes med klassisk teknik. Såväl Ville Nousiainen som Lari Lehtonen höll till i slutet av tätklungan.

På den tredje etappen höjde Rysslands Aleksander Legkov tempot och Tero Similä klarade inte av att hänga med. Matti Heikkinen var tvungen att åka solo under den sista etappen. Finland förlorade med en minut och 41 sekunder mot Ryssland och man kom i mål som tolfte lag.

Världscupen på skidor, herrar 4x7,5 km:
1. Venäjä 1.19.04,7
Dimitri Japarov, A. Bessmertnih, Aleksander Legkov, M. Vylegzjanin
2. Norge II + 1,6
Eldar Rönning, Chris Jespersen, Sjur Röthe, Finn Hågen Krogh
3. Norge I + 1,8
Pål Golberg, Didrik Tönseth, M. Johnsrud Sundby, Petter Northug
4. Norge III + 9,3
5. Sverige + 21,0
12. Finland +1.40,9
Ville Nousiainen, Lari Lehtonen, Tero Similä, Matti Heikkinen