Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Grankullas Lucia får smycke designat av barn

Från 2013
Uppdaterad 09.12.2013 21:30.
Bildtext Ann-Christine Träskelin visar de konstverk barnen gjort för Grankullas Lucia.

Grankulla har en egen Lucia och nu har barn i Grankulla konstskola fått designa ett smycke för stadens Lucia. Designer Elli Hukka ska tillverka det färdiga smycket av silver och porslin utgående från barnens idéer. Konstskolan för barn och ungdomar har också dekorerat plank och tunnlar i staden.

Sandra Nikander går på klass 2 b i Granhultsskolan. Hon har språkbadat i en konstgrupp som går på finska i Grankulla konstskola. I höst har barnen fått göra Luciasmycken och barnen har fått lära sig mera om Lucia. Sandra undrar hur mycket de andra barnen vet om den finlandssvenska Luciatraditionen.

– Jag har tänkt att vet de ens vad Lucia är, eller tror dom bara att det är ett påhitt, säger Sandra.

Hon har gjort ett Luciasmycke i rödlera, Sandra tycker lera är det roligaste materialet att arbeta med på konstskolan. För Lucia tycker hon det skulle passa med ett smycke som ser ut som ett ljus eller en ängel.

Utställning med Luciasmycken på biblioteket

På Grankulla bibliotek ordnas just nu en utställning med barnens arbeten, allt från skulpturer till målningar och smycken som hänger på väggen. Grankulla konstskola är den äldsta konstskolan för barn och ungdomar i Finland.

– Vi svenskspråkiga som upplevt Luciakulturen sedan vi var barn har en alldeles egen uppfattning av vad Lucia representerar, och hur hon ska se ut. För de finskspråkiga barnen var det väldigt spännande. Lucia var nytt för dem, berättar Ann-Christine Träskelin som är lärare på kostskolan.

Verken som finns på utställningen visar en helt okonventionell och ny sida av vad Lucia kunde vara. Så har också lärarna bett dem att jaga vita skuggor och att tänka på vilka material som reflekterar ljus. Designer Elli Hukka har inspirerats av barnens arbeten, och vill ha porslinsdelar gjorda av barnen i det färdiga smycket som ska avslöjas för publiken på fredag.

– Vi vill gärna bidra och vara en del av kulturutbudet i staden, och dessutom vill vi ge våra elever en möjlighet att visa vad de kan och dela med sig. Barnen tycker det är jätteskojigt, det visar för dem att de har betydelse, de är viktiga, och deras synpunkter och idéer beaktas, säger Ann-Christine Träskelin.

Barnen ska få synas i stadsbilden

Konstskolan har ett tätt samarbete med Grankulla stad, och det var stadens kultur- och fritidschef Susanna Tommila som hittade på att barnen kunde designa smycken.

– För ett år sen när Grankulla Lucia första gången lanserades var det mycket diskussion om hur det tävlar med Folkhälsans Lucia och Esbo Lucia. Vi konstaterade att vår Lucia inte tävlar med dem, det är ett trevligt finskt och finlandssvenskt kulturevenemang som gärna kan finnas i Grankulla. När vi började diskutera kröningen slog det mig att det skulle vara jättetrevligt att Lucia skulle få under kröningen ett smycke som har att göra med Grankulla, berättar Susanna Tommila.

Tommila tycker det är viktigt att barnen tycker staden också är deras, att deras synpunkter syns i stadsbilden och i stadens evenemang. Hon har utvecklat många samarbeten med Grankulla konstskola, bland annat har barnen ifjol varit med om att måla färggranna plank till den tomma byggplats som finns mitt i staden. I en småstad finns det plats för barnens konst att synas.

– Grankulla är en liten stad så vi har få yrkeskonstnärer. Att få konsten synlig via yrkeskonstnärer i den här staden är lite besvärligt, därför tycker jag också det är viktigt att lyfta bildkonstskolans betydelse som en konstinstitution i den här staden, säger kultur- och fritidschef Susanna Tommila.