Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hotfull och mystisk kampanj riktas mot Helsingforsfullmäktige

Från 2013
Uppdaterad 09.12.2013 12:10.
Bildtext Annonsen finns bland annat i dagens Hbl.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

I en helsideannonas i flera dagstidningar i dag måndag ställs frågan "Vem utplånar våra sista stadsskogar?". Alla fullmäktigeledamöter i Helsingfors finns porträtterade i annonsen, som hänvisar till fullmäktigemötet på onsdag då fullmäktige ska ta ställning till planen för Havsrastböle i Nordsjö.

Omkring bilderna på ledamöterna finns motorsågar och så står det "Vad händer med en av våra viktigaste stadsskogar? Blir det parkeringsplatser och asfalt?". Fullmäktigeledamot Björn Månsson (SFP) anser att det är missvisande eftersom planen går ut på att bygga bostäder.

– Det stora problemet här är att det bara finns en lobby åt ett håll. Vi har fått en massa e-post med samma innehåll om att vi inte får bygga bostäder i Havsrastböle. Det finns ingen motlobby. Tänk om det skulle finnas en förening som heter Vi behöver bostäder r.f., säger Månsson till Yle Huvudstadsregionen.

Månsson är gruppordförande för SFP. Partiet stöder planen på bostäder i Havsrastböle.

Oklart vem som står bakom

Vem som står bakom kampanjen är oklart. I ett pressmeddelande som skickats ut står det att "tyvärr vill inte de privatpersoner som står bakom kampanjen ha sina namn i offentligheten". Den webbplats (pientenmetsienystävät.fi) som uppges i annonsen är registrerad av reklambyrån Bob The Robot Helsinki Oy. Vid reklambyrån vill man inte uppge på vems uppdrag annonsen är gjord.

Lauri Kajander som är aktiv i Pro Havsrastböle vet inte heller vem som står bakom kampanjen.

– Vad jag vet är det inte någon från Pro Havsrastböle och vi har inte heller de resurser som krävs. Och det är inte heller Naturförbundet som har gjort annonsen, säger Lauri Kajander, som är aktiv både i Pro Havsrastböle och Naturförbundet.

Pro Havsrastböle ordnar i dag måndag en demonstration för att bevara skogen i Havsrastböle, men att demonstrationen ordnas samma dag som annonsen publiceras är en slump enligt Kajander.

Vad tycker du då om kampanjen?

– Den är motiverad så till vida att partierna uppifrån bestämmer hur ledamöterna ska rösta i frågan. Men alla partier är splittrade och de som bor i området vill inte att skogen ska skövlas, säger Kajander.

I annonsen står att skogen ska bli parkeringsplatser och asfalt, men det ska ju bli bostäder.

– Det är lite förenklat. Men i samband med alla hus finns också parkeringsplatser, men visst är bostäder det viktigaste i planen.

Helsingforsfullmäktige fattar på onsdag beslut om delgeneralplanen för Havsrastböle. Området omfattar det obebyggda skogsområdet mellan Havsrastböle och Botbyviken, en del av Ryssjeparken, köpcentret och metrostationen med sin omgivning. Planen är att röja undan skog och bygga 2 000 bostäder på området.

Läs också:
Stadsstyrelsen godkände plan för Havsrastböle
Havsrastböle skog en kvistig fråga för politikerna
Bostäder i stället för skog i Havsrastböle