Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Fredsmarschen med "extra allt"

Från 2013
Uppdaterad 09.12.2013 16:52.
Fredssymbol
Bild: Albumi Ky

- Vår fredsmarsch hade nått korsningen av Kaserngatan och Rådhusgatan när det hettade till. En yrkesofficer kom ut på balkongen och viftade med en pistol! Ben Sandvik berättar om demonstrationen i Vasa i början av 1980-talet som kunde ha fått tragiska följder, men som nu närmast påminner om hur det kunde gå till under denhär turbulenta tiden - "Kalla kriget".

Pia & Peter: 15.12.13 Pia & Peter Ben Sandvik om fredsmarsch med vapenskrammel

Programmet är inte längre tillgängligt

Sandvik var då mycket aktiv inom freds- och solidaritetsrörelsen. Just denhär marschen hade samlat många deltagare och man hade förberett sig ordentligt med att måla paff-missiler och repeterat slagord. Men demonstrationen fick en olustig riktning när de passerade det gula stenhuset på Rådhusgatan.

- Ut på balkongen stegade som sagt en överförfriskad officer, som tydligen var av motsatt åsikt om saken, med ett vapen i högsta hugg. Själva incidenten med pistolviftandet gick snabbt, kanske på några sekunder och något skott avlossades aldrig. Men det kunde ju inte vi demonstranter veta.

Polisen kom snabbt på plats och situationen löste sig den vägen. Fredsmarschen fortsatte sen för att kulminera på torget med sedvanliga tal. Sandvik var med om många demonstrationer och marscher vid denhär tiden, men just denhär har nog etsat sig fast i minnet.

- Vi hade en stark drivkraft då, vi ville verkligen försöka göra nånting för de som hade det svårt. Chile-frågan, Mandelas situation och kärnkraft var några av de största sakerna vi engagerade oss för. Nutidens aktivism på nätet har jag ganska svårt att förstå. Att bara sitta hemma och blogga skulle inte ge mig nånting, och inte blir det speciellt många paff-missiler gjorda på nätet heller.

Ben Sandvik ser det som viktigare att man syns konkret och att man demonstrerar fredligt enligt icke-vålds principen.

Mera hör ni i Pia & Peter på söndag 15.12 kl.10-12

Läs också:
"Nät-aktivismen tar över"

Mer om ämnet på Yle Arenan