Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Musik för Mandela

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2015 11:13.

Nu när Nelson Mandela nyligen gick bort, så började jag tänka litet på vilka låtar som skrivits om honom eller som tillägnats honom. Det finns förstås bra många sådana, men den första jag kom att tänka på var Nelson Mandela med The Special A.K.A., d.v.s. ungefär The Specials utan de som startade Fun Boy Three. Låten är även känd som Free Nelson Mandela. När den kom år 1984 gillade jag först låten som sådan. Den hade en groove som få andra hitlåtar hade just då. Den svängde, gungade, värmde och gjorde mig glad. Allt på en och samma gång. Ska-toner blandade med sydafrikanska rytmer. Visst. Funkar för mig. Och så började jag lyssna på texten - jisses. Visserligen var Nelson Mandela ett bekant namn för mig från tidigare, men jag tror det här var första gången jag verkligen blev medveten om vem han var. Och var han fanns. Och hur länge han hade suttit där. När låten Nelson Mandela kom hade personen Nelson Mandela suttit 21 år i fängelset på Robben Island. Det vill säga längre än den tonårige Jansson ens hade levt. Och det hade jag svårt att begripa. Det var en sådan tidsrymd att jag som tonåring hade svårt att föreställa mig den.

Vi skall här även komma ihåg att år 1984 var Nelson Mandela långt ifrån en så känd person som han blev efter år 1990 när han äntligen frisläpptes. Men med musikens hjälp blev en hel värld uppmärksam på Mandelas öde.

Och det fortsatte år 1985 när Stevie Wonder fick en världshit med I Just Called To Say I Love You. De flesta tänker säkert på den som en osedvanligt smörig kärlekssång, men objektet för denna känsloyttring var inte någon kvinna, utan Nelson Mandela. I Just Called To Say I Love You belönades med en Oscar (filmen Woman In Red) och blev en enorm hit världen över. Utom i Sydafrika där inte bara den, utan Stevie Wonders hela produktion förbjöds att spelas av South African Broadcasting Corporation. Men det tror jag att Stevie tyckte det var värt.

Youssou N'Dour är ju ett känt namn idag och förmodligen Senegals mest kände musiker. Han är väl fortfarande mest känd för duetten 7 Seconds med Neneh Cherry från år 1994 och någon kanske minns singeln Shakin' the Tree från 1989 som Youssou spelade in med Peter Gabriel. Men år 1986 gav Youssou N'Dour ut en skiva som fick namnet Nelson Mandela. Det var hans andra skiva och den första av hans plattor som släpptes i USA.

En av mina favoriter inom sydafrikansk musik är Johnny Clegg (känd från banden Juluka och Savuka). Trots att Johnny Clegg är vit har han alltid varit emot apartheid och samarbetade en hel del med färgade musiker trots den rådande regimen i landet. Johnny Cleggs hyllning till Nelson Mandela heter Asimbonanga. Kolla gärna in nedanstående live-upptagning. I synnerhet som Johnny Clegg mitt i allt får en litet speciell gäst upp på scenen...

Dan Eskils musikbar