Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Bedragare "förbättrar" bostadsannonser på webben

Från 2013
Uppdaterad 10.12.2013 11:34.
Bildtext Vid Oikotie vill man understryka att bara några annonser av tusen kan vara gjorda av bedragare.
Bild: Skärmdump

Det är inte bara hyresgäster som bör hålla utkik efter bedragare. Också mot hyresvärdar slår bedragare nu till och ändrar på annonser som finns på webben. Det här säger kundservicechef Tapio Luoto på Oikotie som är en webbplats för bland annat bostadsannonser.

– De som hyr ut lägenheter via Oikotie har fått e-post eller textmeddelande av någon som på engelska eller på knagglig finska berättar att denne hyr ut en liknande bostad på Oikotie. I meddelandet finns en länk till annonsen, men för att se den måste man logga in med de koder som används på Oikotie. Sidan som länken går till ser ut som Oikoties webbplats, men är en bluffsida. I samband med det här får bedragaren personens inloggningskoder och kan sedan använda dem för att ändra på den riktiga annonsen, säger Tapio Luoto till Yle Huvudstadsregionen.

Bedragaren går sedan in i annonsen och ändrar på uthyrarens kontaktinformation och hyresnivån.

– Erbjudandet blir svårt att förbise. Bedragare kan sänka en hyra på 1 000 euro till 600 euro och då en intresserad hyresgäst tar kontakt berättar bedragaren en historia om att denne är utomlands och har ärvt bostaden, som nu ska hyras ut till en pålitlig hyresgäst. Bedragaren ber ändå om förskottshyra och då sker det verkliga bedrägeriet.

Några av tusen annonser misstänkta

Luoto säger ändå att väldigt få går på bedrägeriet. Enligt honom har bara en under de senaste tre månaderna gått på bluffen. 1 till 5 av flera tusen annonser anmäls som misstänkta.

Oikotie jobbar ändå mycket med säkerheten och informerar alla som hyr ut eller söker bostad via dem om att det finns bedragare.

– Vi har gjort olika säkerhetsförebyggande åtgärder som jag av säkerhetsskäl inte kan gå in på. Om man följer våra anvisningar är Oikotie en trygg webbtjänst, säger Luoto.

Flest bedrägeriförsök sker det enligt Luoto i huvudstadsregionen eftersom hyresmarknaden också är störst i Helsingforsområdet. Kriminalöverkommissarie Juha Laaksonen vid Helsingforspolisen säger att det i år har kommit 50 fall av hyresbedrägeri till deras kännedom. Det vanliga brukar vara 40-60 fall per år.

– Det att bedragare går in i befintliga annonser är ett sätt. Men bedragare använder sig av alla webbtjänster för bostadsannonser som finns. Ingen webbtjänst är vanligare bland bedragare än någon annan, säger Laaksonen.

Hur organiserat är det att befintliga bostadsannonser modifieras?

– Det är svårt att säga. Det handlar ändå om ganska små summor, från några hundra till några tusen euro. Det är ändå klart att de som håller på med det här inte bara är verksamma i Finland. Både kontot som pengarna betalas in på och ip-adressen finns utanför Finland.

Bedragaren kallar sig Kaj Kunnas

Bedragare använder sig ofta av samma meddelande då en hyresgäst ber om tilläggsinformation. Meddelandet börjar med "Det vore lättare om vi pratar engelska" och fortsätter sedan med hur personen nu måste flytta till Liverpool och därför hyr ut sin lägenhet. Personens namn, bostadens adress och hyran byts ut, men all övrig information kvarstår oftast. I ett mejl kallar sig bedragaren för Kaj Kunnas. I vissa meddelanden är personen 36 år och måste flytta till London, men oftast är den 32 år och måste flytta till Liverpool.

Juha Laaksonen säger att många bedragare kan härledas till Storbritannien, men därefter är det stopp.

– Problemet är att polisen i Storbritannien inte ger rättshjälp då summan bara handlar om några hundra till några tusen euro.

Är det då omöjligt att utreda?

– Det är väldigt svårt om inte den polis som är verksam i landet dit spåren leder utreder fallen. Våra möjligheter tar slut där, säger Laaksonen.

Enligt Laaksonen bör man aldrig betala förskottshyra förrän man har sett lägenheten.

Så ser bedragarens e-postmeddelande ut

Hej,

För det första tycker jag att det är lättare för mig om vi kan tala engelska.

Mitt namn är Manu Nyman, och jag fick ett mail om intresse för min lägenhet Rautkalliontie 5A, 01360 Vanda, Finland. Jag söker någon att bo i min lägenhet , eftersom mitt företag har vunnit auktionen av ett stort byggprojekt i Liverpool, Storbritannien. Jag är projektledare i byggandet av vattnet, så min boende period här är mycket hög (över 4 år).

Jag köpte det här huset när jag arbetade som en del av Vanda fyraårigt avtal, tänkte att det skulle vara en bättre investering än att hyra. Jag är en enda ägare, lägenheten betalas i sin helhet och det inte finns något rättsligt problem. Lägenheten är tom, eftersom jag inte längre bor där. Jag vill hyra ut min lägenhet till en trevlig och ansvarsfull, så jag skulle vilja veta mer detaljer om dig själv: Hur gammal är du, om du är gift, om du har ett husdjur, om du har en bil, professionell, osv. Jag måste säga att jag har inget emot att du är student och jag älskar djur och de är välkomna i lägenheten. Du bör också veta att jag uppskattar uppriktighet.
Förutom vila, här är lite information om mig själv och om lägenheten, så vi visste lite.

Lägenheten är exakt samma som på bilderna, fullt möblerade, fullt utrustade, så du behöver inte något att flytta (du kan också ta med egna möbler, om du har någon). Månadshyran är 400 € inklusive tjänster (vatten, el, internet, kabel, en parkeringsplats). Du kan hyra en lägenhet på obestämd tid, men inte mindre än tre månader. Om mig själv Jag är 32 år gammal, ensamstående man, och som jag har en projektledare anläggningsarbeten, är för närvarande bosatt i Liverpool, Storbritannien.

Du kan gå hem samma dag som du får nycklarna. Jag är redan i Storbritannien, men jag har en lösning, så du kan få nycklarna och gå till lägenheten för att göra ett intryck .
Jag uppskattar intresset för min lägenhet och jag ser fram emot framtida samarbete och vänskap. Om du är intresserad av att hyra, kontakta mig för fler bilder.

Med vänliga hälsningar,
Manu

Fotnot: Brevet finns på engelska och finska. För att behålla den språkliga nivån har översättningen till svenska skett via Google translate.

Läs också:

Akta dig för falska hyresannonser