Hoppa till huvudinnehåll

Lucia

Luciasmycket speglar smyckeskonstens utveckling

Från 2013
Uppdaterad 12.12.2013 17:18.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Luciasmycken ställs ut - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

De allra första luciasmyckena var högtidliga och mycket seriösa. De var korsformade, stora och tunga. Under senare år har konstnärerna tagit ut svängarna på ett helt annat sätt och låtit fantasin flöda.

Fram till den 15.12 kan man se drygt hälften av samtliga luciasmycken genom tiderna på en utställning i Forum i Helsingfors. Utställningskoordinatorn Margaretha Wildtgrube konstaterar att utställningen speglar den finländska smyckeskonstens utveckling från 1950 och fram till våra dagar.

Att samla ihop luciasmyckena har varit ett verkligt detektivarbete.

- Många lucior och många konstnärer har till exempel flyttat utomlands. Att vi ändå har fått ihop hela 33 stycken är mer än vad jag kunde drömma om, säger Wildtgrube.

Finlands allra första Lucia var Barbro Wallgren, som då hette Reihe. Året var 1950. På den tiden skedde kröningen i samband med ett barnjulspel på Svenska Teatern.

- Jag såg inte smycket innan jag fick det runt halsen. Först efteråt kunde jag konstatera att det var ett vackert kors med gula topaser som symboliserar hopp, berättar Wallgren.

Det första luciasmycket utformades av guldsmeden Pentti Tammer på juvelföretaget Tillander.

På den tiden besökte Luciorna inte bara åldringshem och sjukhus, utan de var också hemma hos fattiga familjer.

- Det var en tid som var så annorlunda att man knappt kan förstå det idag, säger Wallgren.

Att utses till designer för luciasmycket har alltid setts som en ära. En av guldsmederna som fått den äran är Annika Eklöf som utformade smycket år 1997.

- Fortfarande kommer många ihåg att jag gjorde luciasmycket, säger Eklöf. Och fortfarande gör jag ibland smycken enligt den idé som jag hade då.

Luciakröningen direktsänds fredagen den 13.12 på Yle Arenan med start kl. 16.55.