Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Svår comeback i Bollywood

Från 2013
Uppdaterad 18.06.2015 09:34.
Hollywood besöker Bollywwod
Bild: Cats & Dogs

När den amerikanska filmregissören och manusförfattaren Jennifer Lynch år 2008 träffar en indisk filmproducent hade hon just återvänt efter att i många år varit utanför rullarna i Hollywood. Hon antar erbjudandet att regissera filmen Hisss, en sägen om den hämndlystna ormen Nagin.

Men hon hade ingen aning om vad hon gav sig in på. I Indien finns världens största filmindustri och där dyrkas filmstjärnor med samma glöd som gudarna. Där är det nya modeordet samproduktion, för man är angelägen om att skapa en Bollywood-Hollywood allians. Samproduktioner av det här slaget är i alla fall få, så man måste vara modig för att ge sig in i det kaos som det innebär att göra film i Indien.

Jennifer Lynch antar utmaningen och reser till Indien tillsammans med sin 12-åriga dotter Sydney för att starta upp produktionen av Hisss. Men allt går fel genast från starten. Lynchs västerländska behov av ordning, system och schema är något som är helt främmande för den indiska filmproduktionen. Men det är inte det största bekymret. Lynch faller in i en depression när hon inte kan kontrollera kaoset som hon omges av.

Dessutom börjar hon misstänka att detta projekt kommer att bli en lika stor katastrof som hennes film Boxing Helena, som fick henne att lämna Hollywoodvärlden i 15 år.

Dok: Hollywood besöker Bollywood (Despite the Gods)
Yle Fem torsdag 18.6.2015 kl. 22.00
30 dagar på Yle Arenan efter sändning
Repris från 2013

Regi: Penny Vozniak
Produktion: Cat&Docs, 2012