Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En gammal jacka

Från 2013
Uppdaterad 30.10.2015 11:06.

Förra veckan då jag var i Kiev för att följa demonstrationerna där var jag lite avundsjuk på vissa kolleger som hade en del specialutrustning. Några bar hjälm, det är klokt om man ska vara mitt i eventuell stenkastning eller batongviftande. Om man håller sig lite på sidan om som iakttagare kan man klara sig utan. Andra bar reflexväst med ordet press på ryggen, också det kan vara klokt. En sådan väst hade jag gärna haft.

Medan jag tittade på journalisterna kom jag ihåg en sak som en bekant fotograf i Moskva en gång berättade. Han var ung i augusti 1991 då en häftig kamp utspelades kring den ryska regeringsbyggnaden Vita huset.

Då min vän hörde om det spända läget beslöt han sig genast för att åka in till Moskva för att delta i demonstrationerna för president Jeltsin. Min vän fotografen bodde hundrafemtio kilometer från huvudstaden.

Han var redan på väg till tåget då han vände om, gick hem igen och bytte jacka. Han berättade många år senare att han ville ha sin gamla jacka på sig eftersom han var rädd att bli skjuten. Om det hade hänt skulle hans föräldrar ha kunnat sälja hans nya jacka, sa han.

Möten och människor