Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Jag är halvvägs till femtio"

Från 2013
Uppdaterad 10.12.2013 08:50.
Programmet är inte längre tillgängligt
Östnyländska nyheter: Frida Andersson intervjuas av Nicke Lignell i Borgå huvudbibliotek - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Singer-songwritern Frida Andersson är skivaktuell med sitt första svenska album "Håll mej hårt". Hon turnerar i december bl.a. med Bo Kaspers Orkester. På måndag kväll intervjuades Frida av Nicke Lignell i Borgå huvudbibliotek kring temat sånglyrik och att skriva texter.

Jag rodnar ofta

Frida Andersson erkänner att hon ofta rodnar när hon uppträder. Orsaken är att den nya skivans texter är på hennes eget känslospråk - svenskan. "Det blir mera rakt på sak och naket på något sätt." Rodnaden kan också komma sig av att vissa texter handlar om henne själv eller om folk i hennes omgivning. Frida har som måttstock att om inte hon själv blir berörd så blir nog ingen annan heller.

Musiken finns i blodet. Frida har musicerat med sina systrar och sen riktigt liten sett pappa Bosse och farbror Uffe uppträda.

Var finns Fridas hjärta?

Frågan om var Frida har sitt hjärta gör henne en aning fundersam. Hon har bott största delen av sitt liv i Västnyland, studerat i Helsingfors, familjen har sommarstuga i Pernå och sen tre år tillbaka bor hon i Stockholm. "Det är klart att Ekenäs är speciellt för mej för där bor alla mina systrar, min familj och mormor och morfar men jag trivs nog väldigt bra också i Stockholm. Det går inte riktigt att jämföra men nog är hjärtat litet på båda ställena."

Farfars kärlekstext inspirerade

En av hjärtats kamrar finns också i Östnyland, närmare bestämt i Pernå. När Frida vill koppla av från livet åker hon till pappas hemgård. Där hittade pappa Bosse i maj litet sorgsna texter som hans pappa Malte Andersson skrev då hustrun Saga var på sjukhusbädden. De här känslosamma texterna ville Frida ha med på sin skiva. Hon tyckte att det passade bra som helhetsklang för hela albumet som heter "Håll mig hårt". Frida tycker att farfars text är väldigt gripande. Hon var väldigt nervös vid inspelningen eftersom hon ville kunna förmedla det som farfar hade suttit och tänkt på.

Programmet är inte längre tillgängligt
Östnyländska nyheter: Frida Andersson intervjuas av Nicke Lignell i Borgå huvudbibliotek - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Gillar skivruljansen

Frida Andersson tycker att ruljansen kring den nya skivan känns jätteroligt. Det är litet stress just nu eftersom hon det senaste året har jobbat väldigt hårt med den här skivan. Det är jätteroligt att ge ut den nu och att se vad det kommer för reaktioner. Det blir ändå inte aktuellt med en Svensk-Finland runt på några veckor-turné, som då Frida var hela Svensk-Finlands Lucia för några år sedan. Den turné får lillasyster Elin ta över. Elin blev nämligen nu i sin tur vald till Svensk-Finlands Lucia.

Programmet är inte längre tillgängligt
Östnyländska nyheter: Nicke Lignell och Frida Andersson diskuterar musik med publiken i Borgå huvudbibliotek - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)
Programmet är inte längre tillgängligt
Östnyländska nyheter: Skivaktuella singer-songwritern Frida Andersson berättar om sitt musicerande - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)