Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Ljuger du om ditt spelande är det dags att söka hjälp"

Från 2013
Uppdaterad 10.12.2013 14:54.
Olle Östman
Bildtext Olle Östman berättar om spelberoende
Bild: Yle/Roger Källman

Olle Östman vet vad han talar om. Han var i många år spelberoende, men är sedan tolv år fri från sitt missbruk. På tisdagen föreläser han i Vasa för ungdomar, föräldrar, lärare och personal inom hälso- och sjukvården.

Programmet är inte längre tillgängligt
Olle Östman hjälper missbrukande unga män - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- Från början var det roligt och gav kickar, men sen blev det mer och mer och fick värre konsekvenser, säger Olle om sitt spelande.

Han beskriver sig som en allätare: han spelade på "allt som rörde sig". Missbruket ledde till lögner och trixande med pengar.

Sedan tolv år är Olle spelfri och arbetar nu på Korpbergets behandlingscenter. Inom behandlingscentret jobbar han med att uppnå livsstilsförändring hos de unga han träffar som har beroendeproblematik eller annars destruktiv livsstil.

Att vara spelberoende i dagens samhälle är mycket tungt, eftersom spelen finns överallt: i affärer, på nätet , i datorer.
- Det spelar ingen roll var du går ute på stan så möts du av reklam och blir påmind. Det är som om en narkoman skulle få se droger hängandes i varenda skyltfönster och mjölkbutik.

Olle vill ändå poängtera:
- Jag tycker det är viktigt att säga att det inte är fel med spel. De som har problem, det är dem vi ska hjälpa, men de flesta kan hantera det och tycker det är kul.

Vad är då en bra varningsklocka för när en sysselsättning - till exempel spelande - börjar anta osunda former?
- Ljuger du om det du gör och har hemligheter, då är det ett tecken på att det är dags att bryta eller söka hjälp.

Då det gäller att prata om skärmberoende med ungdomar så går det inte att komma med pekpinnar, säger Olle.
- Det gäller att möta dem i deras värld, att vara intresserad, men att hitta ett sätt att göra ett "break", då kan man börja nå dem i de här beteendena, säger han.