Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finnwatch prickar glasfabrik i Thailand

Från 2013
Uppdaterad 10.12.2013 11:54.
Bildtext Produkter i serien Sukat makkaralla produceras i Thailand. Skärmdump från Marimekkos webbplats.
Bild: Heikki Haapalainen / Yle

Listan på fel blev lång då Finnwatch i våras och somras granskade en underleverantör för Iittala och Marimekko i Nakhon Pathom i centrala Thailand.

- Den sortens kemikalier som i Finland kräver en skyddsdräkt som påminner om en astronautdräkt används där helt utan skyddsmundering, eller med otillräckliga andningsskydd, säger Sonja Vartiala vid Finnwatch.

Många anställda använde varken skyddsglasögon eller annan skyddsutrustning, det var hett i fabriken och då någon svimmade eller fick värmeslag skylldes det på att arbetstagaren skulle ha varit berusad eller sjuk på jobbet. Anställda hade också ärr på armarna, som tyder på att de hade skadat sig på jobbet.

Lönen var mellan sju och nio euro och anställda kunde jobba under en vecka jobba till och med 30 timmar extra. Också om det här är tillåtet enligt thailändsk lag är det en mycket stor arbetsbörda, påpekar Finnwatch.

- En del av de anställda fick lika låg lön som de som jobbar i livsmedelfabriker, trots att det handlar om designprodukter och inga billighetsprodukter, säger Vartiala.

Fiskars och Marimekko kände till bristerna

Fabriken producerar bland annat Kastehelmiprodukter för Iittala, som ägs av Fiskars och produkter i serien Sukat makkaralla för Marimekko.

Vid företagen har man känt till bristerna och uppger att man försöker förbättra situationen, också om det sker långsamt.

- Tyvärr finns det länder där varken fabriksledningen eller de anställda förstår hur viktigt det är att till exempel använda andningsskydd för att undvika att andas in skadliga ämnen, säger Risto Gaggl som ansvarar för produktionskedjan vid Fiskars.

Enligt Gaggl finns det planer på att utbilda både ledningen och personalen för att öka medvetenheten om behovet av skyddsutrustning i den thailänska fabriken. Också andra förbättringar har genomförts eller planeras, uppger Gaggl.

Bristande öppenhet

Finnwatch kritiserar också Marimekko för bristande öppenhet. Bolaget gick inte med på att ge uppgifter om sin thailändska underleverantör, vilket gjorde att Finnwatch själv fick ta reda på det. Marimekko redovisar inte heller för de brister som har upptäckts vid granskningar av produktionen av bomull som används.

Trots alla fel och brister i den thailändska glasfabriken rekommenderar Finnwatch att Iittala och Marimekko fortsätter samarbetet och försöker åtgärda problemen. Att byta underleverantör förbättrar inte situationen för fabrikens anställda, konstaterar Finnwatch.

Diskussion om artikeln