Hoppa till huvudinnehåll

Kommentera arvet efter Mandela

Från 2013
Uppdaterad 10.12.2013 11:18.

Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.

I dag samlas världens ledare i Johannesburg för att hedra minnet av Nelson Mandela. Närmare 100 statschefer och regeringschefer - och 80.000 sydafrikaner deltar i minneshögtiden som hålls på fotbollstadion i Soweto.

Fyra amerikanska presidenter är där - från Finland deltar presidenterna Sauli Niinistö och Martti Ahtisaari. USAs president Barack Obama, Kubas president Raul Castro och FNs generalsekreterare Ban Ki-moon väntas hålla minnestal under ceremonin. Nobelpristagaren, ärkebiskop Desmond Tutu höll sitt eget minnestal om Mandela redan igår kväll. Han betonade att Mandela var en vanlig man, men en vanlig man som gjorde val.

Mandela talade länge för en fredlig kamp mot apartheid. En vändpunkt för Mandela var den så kallade Sharpevillemassakern sydafrikansk polis öppnade eld mot en svart folkmassa som demonstrerade mot nya passlagar. 69 människor fick sätta livet till, varav 10 barn och 8 kvinnor. 180 sårades, bland dem 31 kvinnor och 19 barn. Efter Sharpevillemassakern 1960 var Mandela med och grundade ANC:s väpnade gren "Nationens spjut". Bland annat det här valet ledde till att Nelson Mandela satt över 27 år i fängelse och att han sattes på USA:s terroristlista.

Men en klok man omprövar sina ståndpunkter. Under sin fängelsevistelse övergick han till ett mer försonligt budskap. Den här återgången till fredliga medel på 1980-talet banade väg för Mandelas frigivning 1990, för att Sydafrika kunde övergå till representativ demokrati utan att kastas in i ett inbördeskrig och för att Mandela kunde bli Sydafrikas första svarta president.

Det här var det val som gör att vi i dag minns Nelson Mandela som den stora ledare han var. En vanlig man som gjorde val. Till största delen rätt val.

I Slaget efter tolv deltar forskaren Katarina Jungar, universitetsläraren Richard Owusu från Ghana, missionären Olle Eriksson som föddes med sydafrikanskt pass och utrikesredaktören Viktor Heikel på plats i Sydafrika. Debatten leds av Markus Ekholm.