Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Improteater är den nya krogshowen

Från 2013
Bildtext Johanna af Schultén kan det här med att improvisera.

Vi har vant oss vid att bli underhållna av stand-up på krogen. I framtiden kommer vi att få se mer improvisationsteater i repertoaren, tror skådespelaren Johanna af Schultén.

—Det blir väldigt verbalt, då man inte kan använda kroppen så mycket på en liten scen. Sen ska man ju överrösta publiken, så det blir ofta lite under bältet och lättsamt.

Improvisationsteater går ut på att publiken deltar genom att ge olika förslag till skådespelarna. af Schultén menar att det är en lätt teaterform att ta till sig, vilket också kan förklara varför det blivit populärare på senare tid.

—Den här formen av teater är lätt att gilla, just för att det finns så mycket annan deltagande underhållning just nu.

Det finns bara en regel

Nyckeln till improvisationsteater är att man spinner vidare på sina medskådespelares och publikens förslag. Den gyllene regeln är att aldrig blockera en situation.

—Om den ena säger ’aj sidu farfar, du ser så pigg ut idag’ och den andra svarar ’jag är inte din farfar utan grannens hund’ så stannar det hela upp där.

Ifall en sådan situation uppstår är det bara att försöka navigera runt den och försöka hitta på något annat, menar af Schultén.

—Man måste gå med på att kasta bort sina idéer och kompromissa. I så fall skulle jag kunna gå vidare med ’nå tar hunden ett muminkex’ eller ’får det vara en liten sup då’.

Johanna af Schultén är med i gruppen Stjärnfall som ikväll deltar i en tävling för improvisationstävlingar på restaurang Juttutupa, klockan 20.00