Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Patienter från Vasa kan skickas till Umeå i framtiden

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Räddningsövning ombord på Wasa Express
Bildtext Arkivbild
Bild: Yle/ Per Öberg

När man efter årsskiftet har möjlighet att välja vid vilket universitetssjukhus man vill få sin specialsjukvård kan universitetssjukhuset i Umeå vara ett alternativ.

Patienter från Vasa kan skickas till Umeå

Programmet är inte längre tillgängligt

För några veckor sedan besökte representanter från Vasa sjukvårdsdistrikt sjukhuset i Umeå och sjukvårdsdistriktets styrelseordförande Hans Frantz berättar att det var ett lyckat besök.
- De har många högspecialiserade specialiteter där och det är klart att det intresserar oss, säger Frantz.

Enligt Frantz är också svenskarna intresserade av att ta emot patienter från Vasa sjukvårdsdistrikt och behandla dem på samma sätt som patienter från Umeås grannlandsting. Också de prisuppgifter som sjukvårdsdistriktet har fått från Umeå är enligt Frantz konkurrenskraftiga med priserna från universitetssjukhus i Finland.

- Vi tycker ju att det är ganska naturligt att när vi har dem så nära inpå och färjan kör så är det här ett alternativ som man ska räkna med, säger Frantz.

Hans Frantz, sfp
Bildtext Hans Frantz
Bild: YLE/Sofi Nordmyr

Frantz anser att man efter årsskiftet när den nya lagen träder i kraft kan börja skicka patienter från Vasa till Umeå.

- Så småningom kommer vi säkert att kunna utforma ett avtal, säger Frantz.

Umeå universitetssjukhus är större än både Åbo och Tammerfors och bland annat hjärtkirurgins patienter skulle kunna få specialsjukvård i Umeå.

- Hjärtkirurgin i Umeå opererar ju tusen patienter per år, säger Frantz.

Frantz nämner också neonatologin (”läran om nyfödda och deras sjukdomar”) som ett specialområde där Vasa sjukvårdsdistrikt idag köper tjänster från universitetssjukhus i Finland.

Umeå ett alternativ att räkna med

- Jag tror att det är mycket realistiskt att vi i framtiden skickar patienter till Umeå, frågan är bara hur många. Men jag tror nog att vi kommer att räkna med dem lika mycket som vi räknar med Åbo och Tammerfors, säger Frantz.

Lennart Holmlund, kommunalråd i Umeå.
Bildtext Umeås kommunalråd Lennart Holmlund
Bild: SR/Lillemor Strömberg

Också Umeås kommunalråd Lennart Holmlund tror att patienter från Vasa skulle vara positivt för universitetssjukhuset i Umeå.

- Det stärker ju universitetssjukhuset och det stärker kommunikationerna, säger Holmlund till Sveriges Televisions Västerbottensnytt.

Holmlund tror att man kan utöka samarbetet mellan Vasa och Umeå ännu mer och också svenskarna kan ha nytta av den kunskap som finns på den finska sidan av Kvarken.

- Industrin och energiklustren som finns i Finland skulle kunna berika. De är jätteduktiga på energiteknik i Finland, säger Holmlund.