Igelkottsattityd skadar Marimekko
- Marimekko gjorde dumt i att inte berätta öppet om sin underleverantör, säger Claes Gustafsson, emeritus professor i industriell ekonomi. Claes Gustafsson har varit en föregångare inom forskning kring företagsetik och -moral. I dagens värld måste företagsledningen vara förberedd att granskas av utomstående aktörer och vara öppen för dialog, anser Gustafsson.
- En ledning som pompöst tänker att den inte behöver bry sig om vad som sägs kanske egentligen är pensionsmogen. Man måste vara medveten att man i dagens samhälle har press från olika intressenter som kommer in och undersöker det som man hellre skulle tala tyst om, menar Claes Gustafsson.
Modehuset Marimekko dolde information om en Thailändsk glasfabrik som är företagets underleverantör. Vid Marimekko ville man inte berätta om vilken underleverantör man anlitar när den oberoende medborgarorganisationen Finnwatch ville få uppgifterna. Finnwath spårade senare upp fabriken via andra källor. Arbetsförhållandena vid fabriken är dåliga och det finns stora brister i arbetarskyddet.
Också Fiskars-koncernen som äger Iittalas glasfabrik i Finland använder samma underleverantör, men Fiskars gav ut information om leverantören.
Marimekko har under den senaste tiden fått flera anklagelser riktade mot sig för plagiat och mönsterstöld. Gustafsson anser att Marimekkos ledning borde ge akt på hur företaget framstår i offentligheten.
Enligt Gustafsson är det mediala trycket på företag så hårt att ett företag som inte öppet ger ut information skadar sitt eget rykte.
När företagsledningen döljer uppgifter kommer konsumenterna att tro att det går dåligt för företaget, säger Gustafsson:
- Den som döljer och ljuger och blir förvirrad har problem tänker konsumenterna. Och när konsumenterna får det intrycket får företaget problem. Börskurser kan påverkas och stämningen bland de anställda vid företaget går ner när man utsätts för den här typens problem, säger Gustafsson.
Läs också:
Finnwatch prickar glasfabrik i Thailand