Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Janukovitj skäller på oppositionen

Från 2013
Bild: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Ukrainas president Viktor Janukovitj har försvarat sin helomvändning från en EU-inriktad politik till en mer Rysslandsvänlig.

I ett TV-tal två veckor efter att oppositionen inledde sina gatuprotester sa han att det inte finns något alternativ till att återupprätta handelsförbindelserna med Moskva.

Fastän Ukraina också vill integreras med EU, kan vi inte tala om framtiden utan att tala om att återskapa handelskontakterna med Ryssland, sa Janukovitj. Enligt honom är oppositionens protester ett hot mot den nationella säkerheten.

Som en handräckning åt oppositionen sa Janukovitj ändå att han har bett allmänna åklagaren att frige gripna demonstranter. Han antydde också att säkerhetsstyrkorna delvis var ansvariga för sammandrabbningarna.

- Arbetet pågår att hitta lagbrytarna i båda lägren. Det finns skyldiga på bägge sidor, sa Janukovitj.

Det ryska parlamentet anklagade idag västmakterna för att blanda sig i Ukrainas angelägenheter. Enligt parlamentets lägre kammare Duman destabiliserar demonstranterna Ukraina.

En ukrainsk delegation som leds av den mäktige första vicepremiärministern Sergij Arbuzov, åker på onsdag till Bryssel för att förhandla om en integrationspakt med unionen.