Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Feststämning, inte sorgstämning”

Från 2013
Uppdaterad 10.12.2013 19:58.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Minnesceremoi för Sydafrikas förre president Nelson Mandela - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Yle Nyheters utsände reporter Viktor Heikel deltog i minnesceremonin för Sydafrikas förre president Nelson Mandela. Ceremonin hölls på en fotbollsstadion i Soweto.

- Stämningen på minnesceremonin var festlig och trots att det har regnat hela dagen var stadion så gott som fullsatt. När jag lämnade stadion dansade folk i regnet och sjöng gamla ANC-sånger som användes i kampen mot apartheidregimen. Kort sagt var det feststämning, det var ingen sorgstämning, säger Yle Nyheters utsände Viktor Heikel i Johannesburg.

Vem deltog i dagens minnesstund?

- Min uppfattning är att de flesta som deltog i minnesstunden hade på något sätt koppling till ANC. Man hade ordnat med buss- och tågresor för anhängarna som kom från olika delar av landet. Anhängarna verkade speciellt nöjda med USA:s president Barack Obamas bedömning att Mandela var både en enande gestalt och en antiapartheidkämpe.

Under ceremonin hördes också en del burop. Vad handlade buropen om?

- En stor del av publiken buade faktiskt när Sydafrikas nuvarande president Jacob Zuma steg upp på scenen. Det har funnits ett upprop på sociala medier att göra så. Många är missnöjda med läget i landet, men jag tror att det finns en annan förklaring också. Mandela var en enande faktor, medan Zuma har spelat mera på motsättningarna i landet och det är de flesta inte nöjda med. Däremot fick hans företrädare Thabo Mbeki hurrarop och stående ovationer. Det här visar att det finns en gryende konflikt i ANC i och med Mandelas död, där han har varit den enande faktorn i också den rörelsen, säger Viktor Heikel per telefon från Johannesburg.