Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Urpilainen redo att kompromissa om europeisk bankfond

Från 2013
Uppdaterad 10.12.2013 21:27.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: EU:s finansministrar förhandlar om en bankunion - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

EU-ländernas finansministrar förhandlar i kväll och i natt om detaljerna i den bankunion som håller på att grundas. Bland annat ska en fond för bankavveckling grundas och Finland har tidigare arbetat för att den skulle vara nationell. Nu är finansminister Jutta Urpilainen redo för att en alleuropeisk bankfond stegvis grundas.

- Jag tror att i framtiden kommer vi att ha en europeisk fond, men det är helt okej för Finland vi börjar med nationella fonder, om några år kommer det kanske att vara en europeisk fond.

Det är bankerna själva som bidrar till avvecklingsfonden som ska kunna rädda banker i kris. På det här sättet ska placerarnas ansvar för bankerna ökas och skattebetalarnas ansvar minskas.

Det finns krav från Europaparlamentet att urvattna kravet på ett placeraransvar.

- Finland motsätter sig ett urvattnat placeraransvar för det är själva kärna i bankunionen, sade Urpilainen till Yle Nyheter.

Finansministern underströk behovet av att bankernas ägare och långivare, det vill säga placerarna, bär ett större ansvar för bankerna.

- Placeraransvaret är absolut den viktigaste frågan för oss i de här förhandlingarna, sade Urpilainen.