Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hur undvika ekonomisk katastrof inför jul?

Från 2013
Uppdaterad 11.12.2013 12:27.
Bildtext Christel Raunio ger goda ekonomiska råd
Bild: Yle / Hanna Othman

-Fundera på vad du egentligen behöver under julen och gör din budget enligt det. Så lyder Christel Raunios råd till alla julshoppare som har svårt att hålla kontroll på ekonomin inför kommande helgtider.

December är den månad på året då det uppstår flest betalningsstörningar. På Marthaförbundet ges mycket råd inför jul, både om hur man tillreder julmat till hur man kan klara av det rent ekonomiskt.

-Vi får nog en hel del samtal såhär inför jul, berättar Ranio, förbundsdirektör. Och det finns en hel del att tänka på.

Se vad du har i börsen

Principen är ganska enkel, kolla i din börs och se vad du har att använda på julen. Gör sedan upp en lista innan butiksresan, så att inget onödigt hamnar i korgen.

- Om man gör egna lådor och kokar sin risgrynsgröt själv, sparar man en hel del pengar, råder Christel Raunio. Och vuxna kan ju alltid komma överens om att man inte ger varandra julklappar.

julklappar
Bildtext Det måste inte vara dyra och många paket
Bild: Jukka Lintinen

Ge tjänster istället

- Ett bra sätt är att ge varandra tjänster i stället för att köpa presenter. Skriv ut ett ”gåvokort” där du lovar t.ex. att städa hos din gamla släkting, eller att vara barnvakt åt vänner med småbarn. Det måste inte vara dyrbara saker man ger varandra, säger Raunio. Det är konstigt att folk tror att de skulle ha mera pengar efter jul än de har före. Därför är "köp nu, betala senare"-principen lite bakvänd.

Röda linjen under julen

Marthaförbundet kommer inför jul att på sin webbplats öppna en såkallad röd linje där man kan få råd med allting som har att göra med jul. I övrigt finns en specialist på ekonomiska frågor på kontoret i Helsingfors.