Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Räkor med lakritsaioli

Från 2013
Räkor med lakritsaioli
Bildtext Räkor med lakritsaioli
Bild: YLE/Strömsö

Nationalsmaken lakrits passar överraskande väl i såväl salt som sött. Här en salt variant: en aioli med lite mer subtil smak av lakrits tillsammans med lime och räkor.

Räkor med lakritsaioli

Mängd: 4 personer

Tillagningstid: 15 min, varav förberedelser 10 min

Ingredienser

  • 1 kilogram (kg) ishavsräkor med skal - (räkor)
  • 1 st citron - (räkor)
  • 1 bunt dill - (räkor)
  • 1 st surdegsbröd - (räkor)
  • 1 st äggula - (lakritsaioli)
  • 0.25 tesked (tsk) salt - (lakritsaioli)
  • 1 klyfta vitlök - (lakritsaioli)
  • 2 tesked (tsk) limesaft - (lakritsaioli)
  • 1.5 deciliter (dl) solrosolja - (lakritsaioli)
  • 0.5 tesked (tsk) mald lakritsrot - (lakritsaioli)
  • 1 nypa svartpeppar - (lakritsaioli)

Instruktioner

Lägg äggulan till aiolin i en skål och tillsätt salt, finhackad vitlök och limesaft och eventuellt litet finrivet limeskal.

Tillsätt oljan i en tunn stråle under konstant vispning tills blandningen tjocknar.

Vispa ner den malda lakritsroten och smaka av med peppar. Svartpepparn kan här bytas ut mot cayennepeppar.

Rosta eller smörstek surdegsbrödet och lägg upp på tallrikar tillsammans med räkor, aioli och citronklyftor. Garnera med dill och servera.

Baka gärna även mina lakritstoscabullar.

- Elisabeth Johansson -

Mer om ämnet på Yle Arenan