Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Den mystiska spellistan

Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Bildtext Är Stones för gamla för Vega och vem kommer med på spellistan?

En fråga som jag ofta får i egenskap av musikchef på Radio Vega är hur och vem som bestämmer vilka nya låtar som kommer in på vår spellista och hur vi bestämmer om musiklinjen på kanalen då det gäller flödesprogrammen? Vad är det som avgör om en låt spelas på kanalen eller inte?

Musikprofilen
Radio Vega riktar sig till målgruppen från 35 år och uppåt och har en ”vuxen” musikprofil. Det betyder att det mesta som spelas på kanalen skall vara musik som målgruppen känner till.
Kanalens musikprofil kompletteras med olika specialmusikprogram. På kanalen spelas främst melodiös populärmusik från de senaste 30 åren. Under förmiddagarna går vi längre bak i tiden och då spelar vi pärlor från olika genrer från 50-talet framåt.
Musiken är en jätteviktig del av Radio Vegas utbud och därför lägger vi stor vikt vid att välja de låtar som vi vet att en stor del av publiken vill lyssna på.

Rätt låt vid rätt tid
Våra undersökningar visar klart och tydligt att det finns vissa skillnader i musiksmaken som är åldersrelaterade. Vi måste dock komma ihåg att den generation som nu närmar sig 70 år växte upp med Beatles och Rolling Stones. För att få det hela att gå ihop försöker vi anpassa musiken till olika delar av målgruppen under olika tider av dygnet. Det betyder att vi t ex morgon och eftermiddag fokuserar mera på de yrkesaktiva som under övriga tider har begränsade möjligheter att lyssna.
Det här innebär naturligtvis att det också finns en del lyssnare som är missnöjda och anser att vi borde servera den musik som just de vill ha 24 timmar i dygnet. Tyvärr går det ju inte men vi gör vårt bästa för att hitta en bra balans i utbudet också med tanke på innehåll, programledare och tempo i sändningarna.
Ibland klagar också lyssnarna på att en och samma låt kommer för ofta i våra sändningar.
På vår spellista finns totalt över 5000 låtar och en ny låt spelas aldrig mer än en gång per dag och aldrig under samma tidpunkt under en vecka.
En ny låt som kommer med på spellistan finns kvar i ca 2 månader. Antalet spelgånger per vecka minskar för varje vecka som går. Undantag kan vara artister som just nu är aktuella t ex med en konsert.

Varifrån får vi musiken
I och med att skivbolagen roll förändrats en hel del under de senaste åren så har allt fler artister valt att själva ge ut sina alster och de skickar dem direkt till oss som skivor eller ljudfiler.
Största delen av nytt material kommer fortfarande kommer via skivbolagen men inte alls i lika stor utsträckning som tidigare.
Under åren har vi etablerat goda kontakter till våra kolleger på Sveriges Radio och vi får också uppdateringar om nytt material så vi har möjlighet att plocka med låtar som kanske aldrig utkommer på skivbolagen i Finland. Detta gäller i synnerhet stycken på svenska där utbudet i vårt land har krymt en hel del. Vi ser det som en viktig uppgift att kunna servera också låtar som ingen annan radiokanal i landet spelar.

Vem väljer
Av alla de låtar som kommer ut i Finland (och delvis Sverige) så väljer musikkoordinator Hans-Åke Manelius ut 8 låtar. Varje måndag lyssnar det s.k. Musikrådet igenom låtarna och väljer 4 stycken samt en ny finlandssvensk låt. I gruppen finns programledare och redaktörer som representerar de olika regionerna i våra sändningar, samt Hans-Åke Manelius och undertecknad.
En annan fråga som jag ofta får är varför inte programledarna själva får välja musiken?
Kortfattat är svaret följande: För det första så är det viktigt att det finns en linje då det gäller musikvalet. Det är inte en enskild redaktörs val som är det viktiga utan vi fokuserar på lyssnarna. För det andra skulle det bli helt omöjligt att administrera den mängd låtar som vi spelar. Totalt blir det ca 90 musikstycken per dag (exklusive specialprogrammen).

Den förhatliga Selectorn
För att kunna hantera en så stor mängd låtar så behövs det naturligtvis också hjälpmedel. Idag är det sällan som man i radiosammanhang längre spelar fysiska skivor, det mesta är digitaliserat. För att det skall fungera så bra som möjligt så har vi till vår hjälp en mjukvara av märket Selector. Många lever i den tron att det är fråga om en maskin som sköter valet av låtar. Så är det inte! Kortfattat kan man förklara funktionen med att jämföra det här dataprogrammet med en F1 bil där det används en massa tekniska hjälpmedel men det är trots allt föraren som kör bilen. Vi styr valet av musiken.

En förändrad värld
I en värld där musiken konsumeras i en allt snabbare takt och där utbudet finns tillgängligt och gratis på nätet gör vi vårt bästa för att få en bra balans i det som publiken uppfattar som det viktigaste för en bra radiokanal d.v.s. programledaren, innehållet och musiken.

Jag tar gärna emot ris men hellre ros för vårt musikaliska utbud för det bästa är att folk reagerar. Det visar att man har känslor och bryr sig och framför allt att man lyssnar.

En riktigt God Jul önskar
Kjell Ekholm
Musikchef
Radio Vega

Mail till kjell.ekholm@yle.fi
Telefon 09/14801

Gör gärna in på http://svenska.yle.fi/program/min-musik och gör din egen spellista.