Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oro för kärnkraftsbygget när Areva samarbetsförhandlar

Från 2013
Uppdaterad 11.12.2013 15:01.
Olkiluoto 3
Bild: Copyright TVO

Den franska kärnreaktorleverantören Areva inleder samarbetsförhandlingar. Fackförbundet PRO säger i ett pressmeddelande att samarbetsförhandlingarna inleds i morgon och att de uttryckligen berör den personal som är anställd i Finland.

Konsortiet Areva-Siemens bygger Industrins krafts nya reaktor Olkiluoto 3 i Euraåminne.

Enligt PRO har utländsk arbetskraft i stora mängder redan fått gå från byggarbetsplatsen under hösten. Facket säger att Areva planerar skära ner en tredjedel av del av den finländska personalen, eller maximalt 28 anställda.

Areva har också meddelat sina underleverantörer att avtalen upphör vid årskiftet 2013-2014, säger PRO. Totalt sysselsätter reaktorbygget ca 2 000 personer.

I går ondgjorde sig Industrins Kraft i ett pressmeddelande över att Areva inte kan presentera en tidtabell för när reaktorbygget Olkiluoto 3 ska bli klart.

- Vi förväntar oss att Areva presenterar en noggrannare utredning om hur det här ska ske. TVO har inga förutsättningar att bedöma hur Arevas planer påverkar byggtidtabellen för Olkiluoto 3, och vi tycker Areva först borde ha koll på tidtabellen och först sedan fundera på resurseringen, säger TVO. Olkiluoto 3 bör stå klart möjligast snabbt, betonar man.

Diskussion om artikeln