Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Die Antwoord har svaret och det är zef

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2015 11:13.

De heter Die Antwoord. Det är afrikaans för ”svaret”. De är ett rap/rave-band från Kapstaden och det finns något befriande i deras märklighet. Jag hade nästan litet glömt bort dem, men i och med Nelson Mandelas död började jag fundera vidare på det här med sydafrikansk musik (se min förra bloggtext). Och då ploppade Die Antwoord upp i mitt medvetande.

Jag upptäckte Die Antwoord för ett litet år sedan under en av mina sömnlösa nätter. I brist på bättre sysselsättning brukar jag då ofta surfa runt på alla upptänkliga sorters musikens vågor som man kan fånga upp på det berömda internätet. Mitt i allt ramlade jag över en video som nästan fick min stol att välta. Det var Fatty Boom Boom med Die Antwoord. En otroligt påhittig och färgsprakande video som dessutom ger en liten känga åt Lady Gaga. Och det är ju alltid litet skoj.

I skrivande stund har den här videon beskådats drygt 15,5 miljoner gånger. Jag vet inte hur många av dessa klickanden som är från min dator, men bra många är det. Nu kom det t.ex. två klick till. För det händer så mycket i videon att jag gärna ser den flera gånger på raken för att varje gång kolla in något i antingen videon eller i själva låten. För trots att jag beskådat den flera gånger om och även många gånger enbart lyssnat på själva låten, så rådde länge osäkerhet i mitt arma huvud huruvida Die Antwoord är en gnutta genialiska eller om det hela enbart är ett enda stort linsstrileri. Därför klickade jag på en video till. Och nu blev jag ännu mer förbryllad.

Språket är alltså afrikaans, bandet heter Die Antwoord och de kommer från Kapstaden i Sydafrika. Något de är mycket stolta över och som de även ofta låter märkas i såväl musik som video. Die Antwoord består främst av duon Ninja (han) och Yolandi (hon) som även är ett par privat, men i bandet har de även hjälp av 1-2 DJ:s. Den kultur Die Antwoord säger sig representera kallas för zef. Zef är ett slangord som betyder ungefär vanlig eller simpel. Zef har beskrivits som “kind of like posh, but the opposite of posh”. Det innebär i praktiken att även om Die Antwoord ofta ser ut att klä sig i trasor, så är det flotta och fina trasor. Med andra ord skall man inte låta det faktum att man är fattig hindra en från att klä sig snyggt. Frågan är närmast hur och vem som definierar ”snygg”. Zef är en subkultur inom främst den vita lägre medelklassen i Sydafrika och eftersom jag är rätt obekant med den, så är jag fel person att i detta fall uttala mig om zef är en snygg stil eller ej. Egentligen är det mig rätt egalt, för musiken intresserar mig mer än något slags modemunderingar.

Hittills har Die Antwoord gett ut två studioalbum och det tredje kommer i februari 2014. De har redan släppt låten Cookie Thumper från den och videon till den får ni själva gräva fram på t.ex. Jutuben, för den är censurerad och kräver inloggning för att man skall få se den. Personligen tycker jag inte att Cookie Thumper hör till det bästa Die Antwoord har gjort, men det skall oberoende bli spännande att höra hur även resten av nya plattan låter.

Men vad tycker jag då om Die Antwoord? Är de snudd på genialiska eller är det hela bara ett stort skämt? Jag vet inte. Men det är inte heller så viktigt. För här finns något underligt som jag gillar. Det kan vara att jag gillar fenomenet Die Antwoord mer än deras musik, men det spelar egentligen inte så stor roll. För jag gillar dem ändå – trots alla märkligheter. Eller som de själva säger: ”I fink U freeky and I like you alot”. Och det ligger ingenting nedsättande i det.

Dan Eskils musikbar