Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Blandade känslor när YA flyttar till Campus Kungsgården

Från 2013
Uppdaterad 12.12.2013 09:02.
Campus Kungsgården YA
Bildtext Campus Kungsgården börjar bli klart.
Bild: Yle/ Linn Ljung

Det omfattande byggprojektet med Yrkesakademins nya Campus Kungsgården har pågått i flera år, men nu börjar det närma sig slutet. Campuset började byggas hösten 2010 och nu i början av januari ska allt vara klart. Efter jullovet börjar lektionerna normalt.

Tudelade känslor om YA:s flytt till Campus Kungsgården

Programmet är inte längre tillgängligt

På samma campusområdet finns nu båda YA:s enheter i Vasa, det vill säga utbildningarna inom bygg och trä, fordonsteknik, maskin och metall, elteknik, skönhet, matlagning, husteknik, naturbruk och social- och hälsovård.

Lektor kari Lapveteläinen vid YA
Bildtext Lektor Kari Lapveteläinen
Bild: Yle/ Linn Ljung

"Vissa får det bättre, andra sämre"

Programmet är inte längre tillgängligt

- Vi känner oss som barn på julafton, säger Maria Slotte, rektor på Yrkesakademin i Österbotten.

Rektor Maria Slotte vid YA
Bildtext Maria Slotte.
Bild: Yle/ Linn Ljung

- Det här har vi väntat på så länge.

Tudelade känslor

Alla verkar dock inte lika nöjda. I bilverkstaden på Brändö packas det sista inför med hjälp av studerande. Första årets studerande August Söderholm är inte helt övertygad om att flytten kommer att betyda en förbättring.

Studerande August Söderholm
Bildtext August Söderholm.
Bild: Yle/ Linn Ljung

- Vi har hört att hallen inte är lika stor och att vi får färre maskiner än nu. Vi undrar mest hur vi ska rymmas in, men vi hoppas att det blir bra bara vi vänjer oss.

I lärarkåren på fordon och transportteknik råder samma stämning.

- Våra känslor är lite splittrade just nu. Våra utrymmen blir mycket mindre och vi känner att våra önskemål inte har beaktats när våra utrymmen har planerats, säger lektor Kari Lapveteläinen.

Där håller inte rektor Maria Slotte med. Hon säger att alla har fått en chans att göra sin röst hörd redan i planeringsskedet.

- Vissa har förstås varit mer aktiva än andra. Men de reaktioner jag har hört har varit till stor del positiva. Det är förstås svårt att göra alla nöjda i en så här pass stor förändring.