Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fortum sålde sin eldistribution

Från 2013
Uppdaterad 12.12.2013 14:02.
Programmet är inte längre tillgängligt

Energibolaget Fortum säljer sin eldistribution i Finland för 2,55 miljarder euro. Köpare är ett konsortium - Suomi Power Networks - som består av både inhemska och utländska ägare.

Placeringsbolagen First State Investment som är australiensiskt och Borealis Infrastructure Management Inc som är baserat i Kanada äger 80 procent av köparen Suomi Power Networks. De offentligt anställdas pensionsanstalt Keva äger 12,5 procent av Suomi Power Networks och Lokal-Tapiola Pensionsbolag 7,5 procent.

Enligt Fortums vd Tapio Kuula kommer 320 anställda att flyttas över till det nya konsortiet. Kuula kommenterade affären under en presskonferens.

Till Yle Nyheter sade Kuula att han inte tror att affären påverkar Finlands försörjningsberedskap på något sätt.

Aktien steg

Fortums aktiekurs på Helsingforsbörsen sköt i höjden när handeln inleddes i förmiddags.

Köpesumman är betydligt bättre än vad marknaden väntade sig, kommenterade Juhana Brotherus, analytiker vid Danske Bank.

Analytiker hade förväntat sig en 20-30 procent lägre summa, sade Brotherus, och priset bådar gott med tanke på en försäljning av Fortums distributionsnät i Sverige och Norge.

Affären påverkar inte kunderna

De nya ägarna intygar att ägarbytet inte kommer att påverka eldistributionen till kunderna på något sätt. Också Fortum säger på sin webbplats att kunderna inte behöver vidta några som helst åtgärder på grund av ägarbytet. Affären påverkar inte heller priser och avtal, säger Fortum.

Fortums distributionsnät omfattar 600 000 privat- och företagskunder i Finland - en stor del av dem finns i nordöstra Österbotten och Esbo samt längs hela den sydvästra kusten.

Affären behöver myndigheternas godkännande. Den förverkligas under det första kvartalet nästa år, om allt går enligt planerna.

Elnäten i hela Norden kan säljas?

Fortums vd Tapio Kuula säger att bolaget är redo att sälja sitt elnät också i Sverige och Norge. Tidningen Arvopaperi uppskattar att det svenska nätet har en prislapp på 4-5 miljarder euro och det norska ca en halv miljard euro.

Enligt Handelsbanken skulle en försäljning av alla elnät betyda att Fortum kan betala bort skulder och under flera år framöver betala ut extra dividend.

Enligt Kuula kommer bolagets styrelse säkert att överväga sitt förslag till bolagsstämman.

Fortum har 1,6 miljoner kunder i Norden.

Staten äger över 50 procent av Fortum. Enligt ägarförteckningen den 30.11.2013 var statens andel 50,76 procent.

Centern kritisk

Centern har redan hunnit uttrycka kritik över Fortums beslut att sälja eldistributionen. Riksdagsledamoten Annika Saarikko säger att hon inte tror att försörjningsberedskapen kan tryggas om Fortum överlåter distributionen av energi i andra händer.

Konsumentens ställning i samband med ägarbytet, bekymrar henne också. Hon uttalade sig i Yles morgonprogram Ykkösaamu.

Centerns riksdagsman och ekonomiutskottets ordförande Mauri Pekkarinen anser att staten borde ha deltagit i anbudstävlingen. Enligt honom kunde statsbolaget Solidium ha tagit över Fortums distributionsnät. Också privatpersoner borde ha beretts möjlighet att köpa en del av distributionsnätet. På det sättet kunde man ha garanterat att den här delen av nätet hålls i finländsk ägo. Pekkarinen är orolig för att försäljningen på sikt leder till högre överföringspriser. Han intervjuades i Yle Radio Suomis program Ajantasa.