Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Avbrott i telefon- och internetförbindelser i Pargas

Från 2013
Uppdaterad 12.12.2013 13:13.
Dator med internetanslutning
Bild: Yle

Det förekommer problem i telefon- och internetförbindelserna i Pargas centrum sedan onsdagen.

En kabel har blivit avgrävd vid Strandvägen, meddelar Partel. Det är Pargas stad som gjort grävarbeten på området.

Det är en kopparkabel som är av, vilket betyder att anslutningarna som kommer via fiberkabel fungerar. Avbrottet påverkar ett hundratal av Partels kunder.

Rabbe Holmberg, som jobbar på Åbolands fastigheter, säger att det långa avbrottet innebär ekonomiska förluster.

- I dagens värld är internet och nätkontakt det mest avgörande när man jobbar och i kundkontakten.Så nu får vi lägga ner arbetet mer eller mindre, säger Holmberg.

Andelsbanken ligger i samma fastighet och har fått vara mer eller mindre stängd, eftersom de inte kan uträtta något, berättar Holmberg.

Holmberg berättar att de inte fått någon inforamtion om vad avbrottet beror på eller hur länge det håller på så att de kan meddela sina kunder när de kan betjäna normalt igen. Holmberg fick själv ringa runt och fråga.

- Det lär finnas information på webben om man kommer i kontakt med den, men det gör vi ju inte. Men ingen direktkontakt till arbetsplatsen eller företagen har förekommit. Dålig inforamtion kan man nog lugnt säga. Det är ändå frågan om kundtjänst här och vi bör veta när vi kan ta emot kunder och när vi får betalningar utförda. Det är fråga om ganska stora saker, säger Holmberg.

Fredrik Albrecht, systemkoordinator på Partel, säger att de lagt upp informationen på sin webbplats och Facebook och att de ringt en del kunder. Han lovar även att informationen ska bli bättre.

- Vi kommer att sätta meddelande i tidningen, i ÅU, så att också de som inte har tillgång till mobilt bredband kan få den här informationen. Dessutom kommer vi att sätta information trapphusen i höghusen som är berörda.

Kabeln gick alltså sönder under Pargas stads grävarbeten vid Strandvägen. Enligt Albrecht är skadan ganska stor och att det är Pargas stad som får stå för reparationskostnaderna.

Partel försöker få företagsanslutningarna att fungera under torsdagen. För konsumenterna kan det dröja till veckoslutet innan alla har nätförbindelse igen.