Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fortum sålde sin eldistribution

Från 2013
elledningar
Bild: Yle/Markku Hautala

Energibolaget Fortum säljer sin eldistribution i Finland för 2,55 miljarder euro. Köpare är ett konsortium - Suomi Power Networks - som består av både inhemska och utländska ägare.

Fortum sköter delvis om eldistributionen i Egentliga Finland och också i Åboland.

Kommunernas pensionsanstalt Keva äger 12,5 procent av Suomi Power Networks och Lokal-Tapiola Pensionsbolag 7,5 procent. Resten av konsortiet ägs av placeringsbolagen First State Investment som är australiensiskt och och Borealis Infrastructure Management Inc som är baserat i Kanada.

Affären påverkar inte kunderna

De nya ägarna intygar att ägarbytet inte kommer att påverka eldistributionen till kunderna på något sätt. Också Fortum säger på sin webbplats att kunderna inte behöver vidta några som helst åtgärder på grund av ägarbytet. Affären påverkar inte heller priser och avtal, säger Fortum.

Affären behöver myndigheternas godkännande. Den förverkligas under det första kvartalet nästa år, om allt går enligt planerna.

Fortums vd Tapio Kuula säger att bolaget är redo att sälja sitt elnät också i Sverige och Norge. Tidningen Arvopaperi uppskattar att det svenska nätet har en prislapp på 4-5 miljarder euro och det norska ca en halv miljard euro.

Fortum har 1,6 miljoner kunder i Norden.

Staten äger över 50 procent av Fortum. Enligt ägarförteckningen den 30.11.2013 var statens andel 50,76 procent.

Centern kritisk

Centern har redan hunnit uttrycka kritik över Fortums beslut att sälja eldistributionen. Riksdagsledamoten Annika Saarikko säger att hon inte tror att försörjningsberedskapen kan tryggas om Fortum överlåter distributionen av energi i andra händer.

Konsumentens ställning i samband med ägarbytet, bekymrar henne också.

Hon uttalade sig i Yles morgonprogram Ykkösaamu.