Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Vaalien väli..zzz..ä...

Från 2013
Uppdaterad 30.10.2015 13:35.

Mellan valen är ett koncept som finska Yle börjat köra med den senaste tiden. I onsdags (11.12.2013) var, om jag inte missminner mig, den andra valdebatten av det här slaget. Konceptet är helt enkelt att samla partiledarna till debatt inte bara då när ett val står inför dörren utan också som namnet antyder, mellan valen. Tanken är i och för sig god. Men personligen har jag lite svårt att gå igång när det är ett halvt år till nästa val. Inte heller partiledarna var riktigt på hugget och stödtrupperna hade också svårt att uppbåda någon större entusiasm.

Visserligen finns det också de som gnuggat händerna inför debatten. Kanske långt av yrkesmässiga skäl. Att vår chef för politikbevakningen Anne Suominen och A-studion profilen Annukka Roininen bänkar sig framför TV:n med popcornen i högsta hugg är kanske inte så förvånande.

Men för egen del tyckte jag att tillställningen var aningen sövande. Det tyckte för övrigt nog centerns Juha Sipiliä också. Mest satt han tyst, förutom när han i ett skede sken upp och konstaterade att "det nog finns en kepuit i Paavo Arhinmäki." Arhinmäki piggade å sin sida upp tillställningen en aning genom att föreslå en gruppkram. Vilket de andra partiledarna inte riktigt var med på. Synd, det hade blivit underhållande TV, som kollegan på MTV3 konstaterar.

Calle Haglund gjorde det som vi vid det här laget börjat förvänta oss av honom i det här sammanhanget. Han gick nämligen i polemik med Timo Soini. Och när de drabbar samman blir det också i regel underhållande och temperaturen brukar stiga i debattstudion.

Men duellen Haglund & Soini drunknade snabbt i långa talturer och mitt huvud lutade allt tyngre och tyngre mot soffans kant. Inte heller twittermaestron Tuomas Enbuske lyckades tydligen hålla sig vaken trots att det de facto var riktigt bra tryck i twitterflödet hela kvällen.

Men en liten tupplur under den sista halvtimmen gjorde inte så stor skillnad. Tydligen missade jag inte något väsentligt.

Men de riktiga proffsen. De som bevakar politiken och poltikerna till vardags. De hölls förståss vakna till det bittra slutet. Fick då Anne Suominen svar på sina frågor hon efterlyste i början av sändningen?

Twitterbloggen