Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Grekland - goda nyheter och dåliga

Från 2013
Bildtext Det finns inget ljus i sikte för vanliga Atenbor, säger Kostas.

Kostas liv har förändrats dramatiskt under de två senaste åren.
- Jag har slutat betala, säger han.
- Banken, elbolaget, hyror... det är slut nu.

Det talas om en ljusning i den grekiska ekonomin. Det förutspås en tillväxt på 0,6 procent under nästa år för försts gången på många år, sedan 2007.
Statsbudgeten godkändes visserligen med knapp marginal. Nästan hälften var emot att godkänna den eftersom den innebär åtstramningar- ytterligare en nedskärning på över 3 miljarder euro. Politiskt är det spännt alltså.

Och samtidigt möter Grekland motgångar. Landet har inte uppfyllt de krav som EU har ställt för att kunna ge nästa lånerat på 1 miljard euro.

Trojkan, det vill säga EU-kommissionens, Europeiska Centralbankens och Internationella valutafondens representanter får igen lov att åka igen till Aten för att förhandla om hur Grekland ska få ett slut på korruptionen i den offentliga sektorn.

Det här det som vi läser i nyheterna. Men vår chaufför Kostas som hjälper oss här i Aten under vår inspelningsresa ger en helt annan bild av vad som sker.

- Det finns inget ljus i sikte för vanliga Atenbor, säger han.
- Allt har blivit värre sedan du var här senast.

Vi träffade Kostas för två år sedan när vi var här för att göra reportage för serien Måttet är rågat -ekonomi. Kostas är vän till vän, punktlig, pålitlig, kan staden och vet vart man gå och vart man inte ska gå med dyra kameror. En vän till en vän tar man hand om. En fråga om ära.

Kostas liv har förändrats dramatiskt under de två senaste åren mot det sämre.

- Jag har slutat betala, säger han.
- Banken, försäkringsbolaget, elbolaget, hyror... det är slut nu. Jag kan helt enkelt inte betala mer.

Men det går inte längden vet han också. Snart börjar utmätningarna. Så när man talar om att prognosen för landets BNP 2014 visar litet plus känns det som ett hån. I morgon ska han ta på en tur genom staden.

- Du ska få hur folk mår, bostadslösa, fattiga atenare som läser i tidningarna om mera nedskärningar.