Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sydafrika ber om ursäkt för tolkskandal

Från 2013
Uppdaterad 12.12.2013 16:03.
Tolken säger sig ha drabbats av en attack av schizofreni
Bild: EPA/STR SOUTH AFRICA OUT

Sydafrika ber om ursäkt för skandalen med teckenspråkstolkningen under minnesceremonin för Nelson Mandela i tisdags. Tolken medger också själv att han översatte fel.

Teckenspråkstolken säger sig ha drabbats av en attack av schizofreni, som gav honom vanföreställningar och hallucinationer. Han har tidigare varit intagen för psykiatrisk vård och säger själv att han ibland blir våldsam under sina sjukdomsattacker. Under ceremonin förlorade han koncentrationsförmågan och blev rädd för att gripas av panik. Han beklagar att hans gester och tecken blev obegripliga och ofta rena rama nonsens för de hörselskadade.

Tolkningsbyråns ägare försvunna

Ägarna till den byrå, som tolken anställdes via, har gått upp i rök. Myndigheterna har försökt spåra företaget utan att lyckas. Sydafrikas regering medger i dag att fel begicks i valet av tolk. Man har också satt i gång en utredning över hur tolken i fråga lyckades ta sig genom säkerhetskontrollen. Enligt den ansvariga ministern Hendrietta Bogopane-Zulu ska tolken ändå ha varit ackrediterad enligt de krav, som gäller. Hon utesluter inte heller att tolken kan komma att anlitas på nytt någon gång.

- Han började bra, men blev sedan trött. Enligt gällande riktlinjer borde tolkarna bytas ut efter 20 minuter, säger Bogopane-Zulu.

Enligt institutet för översättare i Sydafrika har klagomål också tidigare framförts beträffande tolken i fråga. Inga åtgärder har ändå vidtagits.

."Dövtolken på Mandelaceremonin en bluff"

Diskussion om artikeln