Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fyra EHEC-smittade i Lovisa

Från 2013
En sjukskötare invid en sjukhussäng.
Bild: Yle/Tiina Karjalainen

Fyra personer i samma familj har smittats med EHEC i Lovisa

Det första fallet med EHEC-smitta konstaterades förra veckan. Nu har tre nya fall uppdagats i familjen. Källan till smittan är tillsvidare okänd. Utredningarna för att lokalisera smittkällan pågår.

EHEC, det vill säga enterohemorragisk Eschericia coli, förorsakar plötsliga smärtor i buken och diarré som i huvudsak är blodig. Barn har kraftigare symtom än vuxna och vuxna kan även symtomfritt bära på bakterien. EHEC- infektionens symtom börjar vanligtvis 3–4 dygn efter smittan. EHEC-smitta konstateras från avföringsprov.

EHEC-bakterien påträffas huvudsakligen i avföringen hos nötkreatur och ibland även i avföringen hos getter och får. Man kan få smittan från kontaminerat vatten eller kontaminerade livsmedel som upphettats otillräckligt. Smittan kan också spridas direkt från ett djur eller en människa som bär på bakterien.

En god hand- och toaletthygien är särskilt viktig för att undvika EHEC-smitta. Du ska alltid tvätta händerna omsorgsfullt med vatten och tvål efter att du berört något som kan ha kontaminerats av avföringen hos en person eller ett djur som bär på bakterien.

Nöt- och fårkött ska upphettas tillräckligt (så att det blir genomstekt) innan man äter det och det är allt skäl att omsorgsfullt skölja i synnerhet utländska grönsaker innan man äter dem. Rått kött och grönsaker får inte komma i beröring med samma redskap och händerna ska tvättas mellan det att man berört de olika livsmedlen. Det är all orsak att undvika att dricka eller äta opastöriserad mjölk eller produkter som framställs från opastöriserad mjölk.

Kontakta din hälsovårdscentral om du misstänker att du eller ditt barn insjuknat i sjukdom orsakad av EHEC-bakterien.