Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Svanesång för campingområdet i Jakobstad

Från 2013
Uppdaterad 02.06.2015 13:06.
Campingområdet Svanen.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Svanen Camping

Campingområdet Svanen byggdes upp i mitten på 50-talet men fyller inte måtten idag .Turisterna idag kräver betydligt mera än stugor utan WC och dusch. Lonely Planet guiden nämner ändå Svanen campingen i positiva ordalag som ett familjevänligt ställe.

Yrkeshögskolan Centria har drivit verksamheten vid campingen

Yrkeshögskolan Centrias studerande har under flera år skött driften av campingen. Centria har meddelat staden att yrkeshögskolan inte längre är intresserad och staden tar sannolikt inte över driften.

-Vi har som bäst ingen företagare som är intresserad att ta över Svanen campingen 2014 och vi funderar på att ta en time-out. Det säger Anders Blomqvist, tf teknisk direktör i Jakobstad.

Svanens framtid är öppen

Några klara planer för campingområdet ifall stängningen blir permanent finns inte. Funderingar om en framtida användning finns däremot.

-De tankar som cirkulerat i korridorerna på tekniska verket är att området kunde bli en sorts koloniträdgård säger Anders Blomqvist. Man kunde göra en privat stugby av campingen tillägger Blomqvist..

Behöver Jakobstad ett campingområde?

FantaSea området med vattenparken och cafeterian fungerar idag med ett tidsbundet tillstånd som en slags caravanpark i Jakobstad vid sidan av Svanen campingen. Det krävs en planeändring för att den verksamheten skall kunna bli permanent och stadsstyrelsen får också ta ställning till den frågan på måndag.

-Jag bedömer att det blir i privat eller i föreningsregi som FantaSea drivs om det blir ett permanent campingområde, knappast i stadens regi säger Anders Blomqvist.